Henk Raaijmakers: ‘Problemen per dag bekijken’

    Henk Raaijmakers had zich zijn laatste maanden als voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen waarschijnlijk anders voorgesteld. Bijna constant zit de boomkwekersvoorman deze dagen aan de telefoon. Om getroffen kwekers te woord te staan, maar ook om via het netwerk van LTO een voet tussen de deur te krijgen bij de overheid voor steunmaatregelen.

    „Als vakgroep communiceren we nu dagelijks met de achterban. Onze leden hebben nu voorrang, maar we betrekken ook organisaties als TCO en enkele kwekersgroepen in Limburg.”

    Alle hens aan dek

    Het is alle hens aan dek wat betreft belangenbehartiging. Raaijmakers stelt dat LTO zich keihard in zet, niet alleen voor de leden, maar voor de hele sector. Toch verwijst hij niet-leden in eerste instantie naar de Werkgeverslijn land- en tuinbouw van LTO. „Daar staat in principe ook alle informatie. Alleen geven we onze leden net wat meer gerichte informatie of een linkje naar een specifieke regeling.”

    Raaijmakers heeft nogal wat op zijn bordje liggen deze dagen. „We willen ervoor zorgen dat de boomkwekerij gezien wordt als vitale sector, in het geval er een totale lockdown komt. Kwekers en personeel kunnen dan gewoon naar de kwekerij om de planten te verzorgen.” Ook moeten loonwerkers en toeleveranciers toegang houden tot de bedrijven.

    Noodfonds

    Daarnaast wil de vakgroep dat er een noodfonds komt, waarin niet alleen de visueel aantrekkelijke planten en zomerbloemen komen. „Ook bij niet-visueel aantrekkelijke producten wordt omzetverlies geleden. Bijvoorbeeld doordat er niet genoeg personeel is om werkzaamheden te verrichten. Veel bedrijven draaien nu op een minimale bezetting.”

    Dat laatste aspect blijft nog wat onderbelicht in de berichtgeving de laatste dagen over doordraaien van bloemen en planten die niet kunnen worden afgezet. „Veel Poolse medewerkers zijn na de aankondiging van de maatregelen meteen in de auto gestapt en naar Polen vertrokken. Nu zitten ze daar en kunnen niet terug, maar kwekers moeten hen wel doorbetalen als ze een vast contract hebben.”

    Taskforce Arbeid

    Raaijmakers heeft ook contact met de Taskforce Arbeid. In sommige sectoren is nu minder behoefte aan personeel. Deze werknemers kunnen worden ingezet op andere bedrijven die juist mensen tekort komen.

    Waar Raaijmakers zich ook zorgen over maakt is de vraag hoe lang producten nog op hun bestemming kunnen komen. „We houden internationaal druk op landen om de grenzen voor transport open te houden, zodat we winkels en tuincentra die nog open zijn kunnen beleveren.”

    Vinger aan de pols

    Ook wil de vakgroep de vinger aan de pols houden bij de uitvoering van de aangekondigde maatregelen. „Nu is de overheid ruimhartig, maar we moeten opletten dat er straks – bijvoorbeeld wanneer op grote schaal misbruik wordt gemaakt van regelingen – de controles niet opeens enorm streng worden.”

    Verder wordt gekeken naar de banken. Bijvoorbeeld bedrijven die enkele slechte jaren hebben gehad, kunnen bij een beoordeling als niet-toekomstbestendig worden aangemerkt. Deze bedrijven willen we ondersteunen bij hun kredietaanvraag.”

    Helicopterview

    Onder alle druk, en de emotionele gesprekken met ondernemers die in paniek verkeren, blijft Raaijmakers opvallend kalm. „Natuurlijk gaat het je niet in je koude kleren zitten. Maar we moeten de problemen per dag bekijken, en proberen een helicopterview te houden.”

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties