Vakblad voor de Bloemisterij Het creëren van een goed kasklimaat vraagt de hele dag aandacht in...

  Het creëren van een goed kasklimaat vraagt de hele dag aandacht in Ontario

  0

  De drukte van het voorjaar is achter de rug. Omdat we veel verkoop in de maanden mei en juni hebben, was dat een intensieve periode. We leverden veel planten af en deden minder teelt- of onderhoudswerk. Nadat de kas tijdelijk voor 50% leeg lag, wordt nu weer volop opgepot en wijd gezet. De kappen worden weer groen met jonge bromeliaplanten, die vanaf de kerst verkocht worden.

  Ook is er tijd voor de aanleg en gedeeltelijke vervanging van het energiescherm. Bij de prijsopgave van de installateur was de terugverdientijd langer dan de levensduur van het scherm. Daarom hebben we ervoor gekozen om zelf te installeren.

  Dit voorjaar was het in Ontario warmer dan gemiddeld. Extreme temperaturen lagen boven 35 °C, met een gevoelstemperatuur van 42 °C. In mei telde het weerrapport 9 dagen boven 25 °C plus 4 dagen boven 30 °C. In juni waren dit respectievelijk 11 en 4 dagen. Elke maatregel om de temperatuur te verlagen is dan welkom. In de kas hebben we Harmony-doek en een mistinstallatie. Daarmee kan in de zomer gekoeld worden.

  In juni hebben we de kas gekrijt. De zon eruit houden betekent minder instraling, minder hoge temperatuur en een beter groeiklimaat in de kas. Dus vroeg in de ochtend werden de pomp en emmers met schermmiddel klaargezet en gingen we de goot in om het krijtmiddel erop te spuiten. Het is altijd even wennen aan de hoogte, zelfs bij 4.20m poothoogte. We kijken hieruit over landerijen en bosrijke gebieden. Dus het uitzicht is om van te genieten.

  Bij de hoge temperaturen blijft het toch moeilijk om een goed klimaat te realiseren. In Florida zagen we bijvoorbeeld dat het Harmony-doek aan de buitenkant van de kas wordt geïnstalleerd. Het houdt de warmte dan nog beter buiten. Dan moet het doek elke 5 tot 6 jaar vervangen worden. Ook heeft die kas geen luchtramen, maar een koelsysteem. Dat wordt in Ontario ook wel toegepast voor 3 tot 6 warme weken per jaar.

  Het creëren van een goed kasklimaat blijft een onderwerp dat de hele dag aandacht vraagt. Met name wanneer door de hoge luchtvochtigheid in de namiddag wolken samenpakken. Dan blijven we regelmatig omhoogkijken of onweer ontwikkelt. Bij veranderend weer is het belangrijk om op tijd het lucht te laten zakken. Zo wordt schade aan de kas voorkomen. Toen er op 18 juni een tornado was in het volgende dorp werd bij een kas het doorlopende luchtwerk over de kas heen gedrukt. Dat wacht nu nog steeds op reparatie. Om dat te voorkomen is constante aandacht nodig.

  Bij zulke warme dagen werken we hier met een tropenrooster, meestal van 7 tot 12 uur. Daarna duiken we in het zwembad voor de noodzakelijke verkoeling.

  Angelle van Kleef,

  potplantenteler Ontario, Canada

  Reageer op dit artikel

  avatar