De Boomkwekerij Teelt Hier en daar schade door harde wind

  Hier en daar schade door harde wind

  0

  De storm van woensdag heeft met name laanboomkwekers herstelwerk bezorgd.

  Tot woensdag prezen laanboomkwekers zich gelukkig met het rustige groeiseizoen, zonder storm, hagel of ander noodweer. Door de eerste najaarsstorm is er hier en daar echter wel schade ontstaan. Bomen staan tenslotte nog vol in het blad.

  Takken zijn gebroken van bomen die vaak onder harde wind lijden, zoals Platanus, Crataegus en Robinia. Maar ook bij Salix en Betula is schade gezien. Ook zijn wat tonkinstokken afgebroken waardoor bomen schuin hangen.

  Het herstelwerk is donderdag meteen gestart, om kwekerijen weer netjes te maken voor klanten die ze nog bezoeken voor het nieuwe handelsseizoen.

  Kwekers relativeren

  „Een paar dagen extra werk: het hoort er jammer genoeg bij”, zegt Otto van Setten uit Opheusden. „Gelukkig is er geen boom kapot.” Ook Harrie Bressers in Oirschot beziet de situatie nuchter. „De schade valt mee, het is te overzien. Aan de meeste percelen zie je niets. Als het hierbij blijft, mogen we niet zeuren.”

  In lagere vaststaande boomkwekerijgewassen lijkt de schade zeker mee te vallen. Ook in de polders waaide het woensdag hard, maar Gerard Blok uit Luttelgeest heeft geen schade gezien in zijn vruchtbomen en onderstammen. „In moerbedden gebeurt niets met storm, want die staan niet zo hoog. En onze bomen zijn er ook goed doorheen gerold.”

  Foto: Bressers

   

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar