Hoveniersbedrijven starten met online opleiding

  Hoveniersbedrijf John Koomen Tuinen is met een nieuw initiatief gestart om het personeelstekort tegen te gaan: de GreenCademy. Dit is een online opleiding tot hovenier waarbij studenten werken en leren tegelijk. Hendriks Hoveniers, Outlook Groenprojecten, Van Haneghem Tuin en Landschap hebben zich aangesloten als deelnemend bedrijf.

  Initiatiefnemer John Koomen uit Wognum wil het enthousiasme voor het vak weer vanuit de branche zelf aanwakkeren. „Ik merk dat er steeds minder belangstelling is voor het hoveniersvak en dat is zonde, want het is een veelzijdig vak waarin je prima kunt specialiseren.”

  Meester-Gezel-principe

  Een student treedt in dienst bij een hoveniersbedrijf dat lid is van de GreenCademy en leert het vak van een echte vakman terwijl hij online de theoretische kant aangeboden krijgt. Precies zoals het de student en het bedrijf het beste uitkomt. „Het is zoals het Meester-Gezel-principe van vroeger”, geeft Koomen aan. „We geven onze expertise meteen mee, zowel online als in de frisse buitenlucht, en de student is direct onderdeel van mooie projecten.”

  Groot tekort

  Zoals bekend is in de groensector momenteel een groot tekort aan goed opgeleide medewerkers. Marianne Laan is projectleider van de GreenCademy. „We zoeken naar continuïteit voor de branche en willen tegelijk ook het ambacht en het niveau hoog houden.” Door gericht te zoeken naar gemotiveerde mensen uit de directe omgeving van de bedrijven en deze mensen via de GreenCademy te ondersteunen met onderwijs op maat, hopen de hoveniers een nieuwe impuls te geven aan het vakmanschap.

  Baangarantie

  De GreenCademy biedt een online lesprogramma dat naast de intensieve ondersteuning van een vakman de theoretische kant onderwijst. Omdat er een gericht en op maat gemaakte combinatie is van werken en leren, wordt de student versneld tot hovenier opgeleid. In twee jaar is de opleiding afgerond en ben je hovenier. „Als je goed bent, heb je baangarantie”, stelt projectleider Marianne Laan. 

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties