De Boomkwekerij Xylella Hyperspectrale camera ziet Xylella eerder dan menselijk oog

  Hyperspectrale camera ziet Xylella eerder dan menselijk oog

  0

  Onderzoekers hebben eerste baanbrekende resultaten geboekt met een technologie om Xylella sneller te kunnen detecteren, nog voordat mensen ziektesymptomen zien in bomen.

  De interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie, het Joint Research Centre, heeft op Nature.com de eerste resultaten gepubliceerd van onderzoek met speciale camera’s die vanuit de lucht, bijvoorbeeld gemonteerd aan een klein vliegtuig of een drone, Xylella kunnen opsporen in bomen en planten.

  Hyperspectrale camera’s konden in Zuid-Italiaanse olijfgaarden al infecties zien, voordat symptomen zichtbaar waren voor het menselijk oog. Met de camera’s waren wel 250 golflengten van het lichtspectrum bekeken. Gekoppeld aan data van fotosynthese en verdamping van de bomen, leverde dat een nauwkeurigheid van meer dan 80% op.

  De onderzoekers gaan de technologie nu ook testen boven amandelbomen in een Spaanse bufferzone van Xylella. Ze hebben er hoge verwachtingen van. Een klein vliegtuig of een drone met hyperspectrale camera’s kan in een uur tijd 1.000 ha scannen. Vanaf de grond en zonder technologie zou dat wel drie maanden duren.

  Foto: Joint Research Centre

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar