‘Ik wens iedereen een gezonde dosis respect toe voor anderen’

  Wel of niet vaccineren? Dat wordt de vraag van 2021 als ik het goed begrijp. Na de recente boosheid in Nederland over het late begin van de vaccinaties (‘Als laatste van alle Europese landen!’) zal dit het volgende zijn waarover we ons massaal gaan opwinden. Ik verheug me nu al op dit nieuwe jaar. Maar niet heus.

  Kunt u het allemaal nog een beetje bijhouden? Soms heb ik zo’n moment, dan tuur ik wat voor me uit. Denk ik terug aan pak hem beet 30-40 geleden. Hoe was dat? Lieten we ons toen ook zo regeren door de waan van de dag? Waren we indertijd ook precies op de hoogte van wat er allemaal speelt in de wereld? Hadden we in die jaren ook al een mening over van alles en nog wat? Met een minuut of vijf heb ik het wel weer gehad met dat terugdenken. Pak ik snel mijn smartphone om te kijken of er inmiddels weer wat gebeurd is in de wereld. Want stel dat je iets mist.

  Leven in een tijd waarin je continu iets moet vinden van alles wat er om je heen gebeurt. Van Jaap van Dissel. Van Mark Rutte. De toeslagenaffaire. Van kerken die ondanks de lockdown toch open blijven. Maar ook van FloraHolland. Van Floriday en Floriway. Bestuurders die willen doorpakken of juist van kwekers en handelaren die het daar weer niet mee eens zijn. Van enquêtes die worden gehouden en Facebookgroepen die protest aantekenen. Nogmaals, kunt u het een beetje bijhouden? Of vindt u het juist doodvermoeiend?

  Ik kom nog uit de tijd waarin vaders wil wet was. Ik weet nog dat het voor een kind niet altijd fijn is, zo’n opvoeding. Daarom waren wij, denk ik, rekkelijker dan onze ouders. Meer en vroeger eigen verantwoordelijkheid. Met de maatschappij mee, zeg maar. Minder gezag, meer samen. Dat levert ook meer tegenspraak op, uiteraard. Maar wel met respect, van beide kanten.

  Het jaar 2021 wordt in alle opzichten een spannend jaar met heel veel meningen. Opnieuw over van alles en nog wat. Zowel in de maatschappij als in onze sierteeltsector. Ik wens iedereen een gezonde dosis respect toe voor anderen.

  Kees van Egmond

  Lees hier meer columns van Kees.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Piet
  Piet
  2 jaren geleden

  Makkelijk praten als je elke week een column in het vakblad mag schrijven zonder dat je daar tegenspraak in krijgt. ? Volwassen mensen met een eigen bedrijf vergelijken met kinderen die opgevoed moeten worden is ook niet echt respectvol.
  Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  Kees van Egmond
  Kees van Egmond
  2 jaren geleden
  Antwoord aan  Piet

  Meen je dat nou Piet, van dat ‘niet respectvol’? Ik wil alleen maar duiden dat tijden veranderen. Dat we meer met elkaar in gesprek zijn gegaan dan dat vroeger gewoon was. Het zij verre van mij om ondernemers met kinderen te vergelijken. Hoewel, ik voel me vaak genoeg nog een kind 😉

  En die tegenspraak komt wel op mijn mail binnen hoor, als dat je geruststelt…