’Impact Xylella-uitbraak is veel groter dan boktor’

    Door import uit Zuid-Europa blijft de kans op introductie van Xylella zeer groot, waarschuwt Karin Visser, senior inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De gevolgen van een uitbraak zijn veel groter dan van een boktoruitbraak.

    Waarom zijn de gevolgen van Xylella veel groter?
    „Omdat de EU-regels rond Xylella fastidiosa veel ingrijpender zijn dan de regels rond Anoplophora chinensis en A. glabripennis, de Oost-Aziatische en de Aziatische boktor. Bij een uitbraak van Xylella komt er een bufferzone met een straal van 10 km. Die is veel groter dan de 2 km na een boktoruitbraak. De handelsbeperkingen duren ook langer: vijf jaar. En er zijn ook nog eens veel meer waardplanten.”

    Wat is ook alweer een uitbraak?
    „Daar gaan de EU-lidstaten verschillend mee om. Er zijn lidstaten die elke vondst als een uitbraak beschouwen. In het EU-besluit over Xylella is wel een uitzonderingsclausule opgenomen. Een vondst hoeft niet gezien te worden als een uitbraak, als de besmetting recentelijk is binnengebracht met planten van buiten het gebied, en als er geen besmette vectoren, bijvoorbeeld cicaden, zijn vastgesteld. Toen Xylella vorig jaar in Duitsland was ontdekt, in een oleander van een particulier, probeerde Duitsland dit als vondst te benoemen omdat de plant in een gesloten kas was gezet zonder vectoren erbij. Volgens Brussel was het toch een uitbraak, aangezien er geen bewijslast beschikbaar was dat de plant recentelijk van buiten het gebied was binnengebracht. Duitsland heeft zich hieraan geconformeerd. Er zijn slechts enkele tuincentra gelegen in de 10-km-zone. Daarmee is de impact voor het bedrijfsleven zeer beperkt.”

    Wat als er een vondst in België is, vlak bij Zundert?
    „Dan zullen bedrijven in Zundert hier zeker last van krijgen. Dat geldt ook voor Nederlandse bedrijven langs de grens met Duitsland, als er net over de grens een vondst is. Als dat zou gebeuren is Nederland wel snel op de hoogte, want de lijnen met België en Duitsland zijn heel kort via het Permanent Fytosanitair Comité in Brussel.”

    „Xylella staat elke maand hoog op de agenda van dat comité door de uitbraken in vier lidstaten: Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. In de EU heeft Xylella nog steeds de quarantaine-status, wat betekent: uitroeien. Wat dat betreft bekijkt Brussel vooral de aanpak van Italië en Frankrijk met een vergrootglas, omdat in die landen meer uitbraken zijn. In Duitsland was dus één uitbraak. Op Mallorca en Ibiza is Xylella ook gevonden, in meerdere waardplanten.”

    Beseffen kwekers de ernst van Xylella?
    „Het onderwerp leeft wel in de sector. Dat horen wij in het klankbordoverleg dat we regelmatig hebben met de boomkwekerij: met contactpersonen uit de LTO Vakgroep en handelsbond Anthos. Maar als je het een individuele kweker zou vragen die druk is met zijn bedrijf? Dan kan ik me voorstellen dat die zich afvraagt wat Xylella is.”

     

    Lees het volledige interview in De Boomkwekerij nummer 6 van vrijdag 17 maart en leer over de symptomen van Xylella, en de vraag of uw bedrijf te maken kan krijgen met maatregelen, ook al importeert u niets.

    Nog geen abonnee? Aanbieding: proefabonnement met 50% korting

     

     

     

    Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor. He was brought up connecting with horticulture, studied horticulture and worked at several nurseries in the Netherlands, United Kingdom and New Zealand.