Ionspecifieke sensor meet net zo goed als analyselab

    De ionspecifieke sensor kan onder standaardomstandigheden de gehaltes van tien elementen net zo goed meten als een analyselab. Daarmee is een belangrijke hobbel voor ionspecifiek regelen genomen. Dat meldt Glastuinbouw Waterproof op haar website.

    Het idee achter ionspecifiek meten is dat je daarbij realtime de concentraties van voedingsstoffen in het gietwater en de drain kunt meten. Op basis daarvan kun je de voedingsstoffengift aanpassen.

    Een prototype van de sensor was al te zien op het Waterevent in oktober. Dat is de afgelopen maanden gevalideerd. „We hebben de concentratiebepaling van tien nutriënten uit watermonsters elke dag vergeleken met analyses bij de bekende tuinbouwlaboratoria. Die vergelijking laat zien dat de meettechniek voldoende doorontwikkeld is om op glastuinbouwniveau te kunnen functioneren”, vertelt Wilco Dijkstra van The Sensor Factory.

    Het cruciale onderdeel van de meter, een chip, zit in een klimaatkamertje om de temperatuur constant te houden. Zo werkt de temperatuur niet verstorend op de metingen. Ook de EC en de pH zijn van invloed; om die reden wordt het monster eerst verdund.

    Betrouwbaar meten
    De volgende stap is het automatiseren van de ionspecifieke regeling. „Dat is nog best een spannend traject”, vindt WUR-onderzoeker Chris Blok. „De sensor is niet de enige bottleneck. Je hebt ook een bemestingsunit nodig die zelfstandig beslissingen kan nemen over bijmengen. De metingen moeten uiteindelijk vertaald worden in kilo’s meststoffen en aantal slagen van de pomp. Het gaat dus om veel data-stappen en bovendien wil je al die data opslaan voor latere analyse. Maar ik ben echt tevreden over de vooruitgang. Ionspecifiek regelen komt dichterbij.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties