Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak IPM: Steeds meer stek in strips

IPM: Steeds meer stek in strips

0
IPM: Steeds meer stek in strips

Wordt het de nieuwe standaard in de stekwereld? Die vraag over stekken in strips gonst rond op de IPM. De AutoStix-strip van Visser Horti Systems wordt al opgepakt. Maar ook zonder stip kan je automatisch steken, bewijst ISO Group.

De presentaties van de AutoStix transplanter van Visser Horti Systems kregen veel belangstelling op de IPM in Essen. De machine kan stekken automatisch in elk gewenst verband poten, mits die stekken worden aangevoerd in de AutoStix-strip. Een gepatenteerd concept (ooit in America bedacht door Ecke) dat Visser Horti Systems openstelt voor allen die het willen gebruiken.

De AutoStix-strip heeft een standaard lengte en de onderzijde is uniform zodat de transplanter er goed mee overweg kan. De strip kon aanvankelijk alleen 34 of 51 stekken bevatten. Inmiddels zijn er ook uitvoeringen voor 17 stekken per strip en ook aan de vorm van de pluggen/houders wordt volop gesleuteld. Op de IPM waren enkele 3D-geprinte versies te bewonderen; de plug wordt afgestemd op de specifieke vormen en gewaskenmerken van eenjarigen, vaste planten en stekgoed als geranium en poinsettia.

Vorig artikel Actara sneuvelt onder ’neonics-geweld’
Volgend artikel Hoe scoort uw website bij mensen met een beperking?
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties