‘It’s an absolute mess’

    Op 24 december was daar dan eindelijk de handelsdeal tussen het VK en de EU. Al drie jaar wordt het Nederlandse bedrijfsleven gevraagd zich voor te bereiden op brexit. We hebben nieuwsbrieven volgeschreven met onder andere de oproep aan bedrijven om zich aan te melden bij relevante instanties. Alles ter voorbereiding op het kunnen exporteren naar een derde land.

    Gelukkig waren de oproepen niet aan dovemansoren gericht. Veel bedrijven hebben zich goed voorbereid. Hoewel het, zoals een grote exporteur aangeeft, ‘een logistiek kunstje is dat wij wel onder de knie krijgen’, zijn de veranderingen groot. Douaneaangifte, inspecties, een ander plantenpaspoortsysteem en vanaf 1 april a.s. ook fytosanitaire controles van snijbloemen. Los van alle administratie en extra kosten is vandaag bestellen en morgen afleveren niet meer vanzelfsprekend.

    De handelsdeal heeft ervoor gezorgd dat er geen heffing opgelegd wordt op bloemen en planten. Deze kunnen onder het ‘nultarief’ worden verzonden, tenminste als deze producten een EU-oorsprong hebben. De rozen uit bijvoorbeeld Kenia die in Nederland op de markt komen en worden doorgevoerd naar het VK zijn wél onderhevig aan een importtarief. Je kunt ze re-exporteren onder het ‘nultarief’, maar als ze in Nederland in een douanedepot worden gehouden kunnen ze niet worden verwerkt en zet dit geen zoden aan de dijk.

    De eerste week van brexit is een feit. Bloemen en planten worden met alle mitsen en maren in het VK afgeleverd. Het is erg rustig op het water en in de tunnel en aan de andere kant vinden nog nauwelijks controles plaats. Ik houd mijn hart vast als straks de covidmaatregelen worden versoepeld en het normale verkeer weer op gang komt. Uit het VK komen steeds meer geluiden van bedrijven die absoluut niet bij zijn met de uitwerking van brexit. Hen was iets heel anders beloofd. Een Engelse krant citeerde een directeur van een Engels handelshuis: ‘It ’s an absolute mess’.

    Ik hoop dat iedereen ‘het logistieke kunstje’ snel onder de knie heeft. Een kunstje dat – als het aan sommige politieke partijen ligt – straks voor handel met ál onze afzetlanden geldt. Laten we er voor zorgen dat we een ‘absolute mess’ voorkomen en de partijen die een nexit voorstaan na 17 maart niet in vak K terechtkomen.

    Matthijs Mesken,

    Directeur VGB

    Lees hier meer columns van Matthijs.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties