Kassiebouwen in Uganda gebeurt grotendeels door vrouwen

    De laatste 6 jaar heeft Xclusive ieder jaar één of twee kassen bij mogen bouwen. Wij werken met plastic kassen van 0,5 hectare. Inmiddels staan er 16 kassen voor stekproductie waar we dagelijks 600 mensen mee zoet houden. Dit alles is goed voor bijna 200 milioen stekken per jaar.

    Kassen van glas zouden hier onder de evenaar echte ovens worden. Aangezien wij planten moeten kweken en niet koken, gaan we voor plastic. We hebben open ventilatie in het dak en gevels met insectengaas voor de horizontale ventilatie. Je zou denken, een kassie in Afrika kost geen drol. Dat valt vies tegen, mits je het goed wil doen. En wij doen het graag goed. Zo investeren we stevig in onder andere robuuste  tafels,  led-verlichting tegen de bloei, automatische buitenschermen, hoge druk mist, klimaatboxen, ventilatoren,  buisrailkarren, druppelleidingen, sprinklers et cetera.  Kortom, ook hier kost het gewoon veel geld. Tel daar ook alle transportkosten nog eens bij op.

    Een groot deel van de kassenbouw wordt gedaan door onze dames. De grondbewerking, met daarin 1% afschot dat met behulp van lasers wordt gemeten, gebeurt allemaal door vrouwelijke tractorchauffeurs. De tafels worden keurig gemonteerd door tientallen dames. Bijna alle boutjes en moertjes van de kas worden aangedraaid door de vrouwen. Als dat allemaal gedaan is, dan trekt een klein clubje mannen de kas overeind en doen zij de finishing touch op hoogte. Twee tot drie weken de beuk erin, en het kassie kan in productie. Wel altijd goed timen om het regenseizoen heen.

    Twee ervaren Oegandese topmanagers sturen de gehele bouw 100% zelfstandig aan. Een is goed in de bouw, de ander is goed met de electronica van alle automatiek in de kas. Wij als directie zijn daar niet meer bij nodig. Deze toppers moesten 10 jaar geleden assisteren bij de Nederlandse kassenbouwers die hier de eerste kassen bouwden. Inmiddels doen zijn alles helemaal zelf. Zijn er problemen dan Whattsappen ze gewoon even met de toeleverancier in Nederland.

    Dus ja… best wel een beetje trots op onze Ugandese kassenbouwers!

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties