Hortipoint KUBO Group nieuwe aanvoerder van Hillenraad100

  KUBO Group nieuwe aanvoerder van Hillenraad100

  0

  Vrijdagavond werd tijdens het Hortigala in de Ridderzaal de nieuwe top 100 van de Hillenraad bekend gemaakt. KUBO was de grote winnaar van de avond. Dit bedrijf werd door de jury bekroond tot meest toonaangevende bedrijf in het tuinbouwcluster. Daarnaast werd het bedrijf uitgeroepen tot Technologiebedrijf van het Jaar.

  Kassenbouwer KUBO Group wordt door de jury een sterspeler in kastechnologie genoemd. „Ze speelt uitermate goed in op de internationale vraag naar productie onder gecontroleerde omstandigheden, waarbij zowel de technologie als de operationele toepassing ervan centraal staan”, zo luidde het oordeel van de jury. Koppert Biological Systems staat op nummer 2 in de Hillenraad100. De derde plek is voor Royal Brinkman.

  Rijk Zwaan is de winnaar in de buitencategorie, bedrijven met een omzet van meer dan 500 miljoen euro. De tweede plek was voor Syngenta en Dutch Flower Group bezet de derde plek.

  In de lijst zitten veel verschuivingen. Er zijn 13 nieuwkomers. Met name technologische bedrijven zijn in opkomst. Geneticabedrijven moeten een pas op de plaats maken en er staat druk op de posities bij telers en handelsondernemingen. Bunnik Plants is de hoogst genoteerde sierteler, zij staan negende op de ranglijst.

  Onderzoek

  Hillenraad doet onderzoek om de ranglijst samen te stellen. Er is een Expertcomité samengesteld die ook een oordeel over de voorlopige rangschikking geeft. „We letten op de inzet van talent, op de mate hoe innovatief de bedrijven zijn en in welke mate er samengewerkt wordt. Dit zijn de drie leidende thema’s van de toekomst”, aldus voorzitter Ben Verwaayen. Hij hield op het Hortigala een pleidooi voor meer vrouwen aan de top.

  Vier themaprijzen

  Naast de bekendmaking van de Hillenraad100 werden er diverse themaprijzen uitgereikt. KUBO Group viel tijdens het Hortigala twee keer in de prijzen: het bedrijf werd tevens uitgeroepen tot Technologiebedrijf van het Jaar. Royal Brinkman viel ook in de prijzen, zij is verkozen tot Familiebedrijf van het Jaar. De meest Toekomstgerichte onderneming van het Jaar is volgens de jury Vreugdenhil Klugt Combinatie. De prijs voor Internationale Onderneming van het Jaar gaat naar Nature Pride.

  Minister Carola Schouten opende het Hortigala en gaf aan dat het tuinbouwcluster een van de sectoren is die Nederland groot heeft gemaakt. Opvallend tijdens haar bedrijfsbezoeken vindt zij de ongelooflijke trotsheid en de open houding van ondernemers. „Blijf de samenleving opzoeken en ook elkaar als ondernemers. Dit brengt innovatie. Blijf elkaar versterken”, aldus Schouten.

  Cindy van der Zwet
  Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

  Reageer op dit artikel

  avatar