De Boomkwekerij Teelt KVBC gaat rozenkeuring aansturen

  KVBC gaat rozenkeuring aansturen

  0

  Excellence Roses maakt dit jaar een doorstart. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen gaat de Nederlands-Belgische rozenkeuring nu aansturen.

  Net als de rozenpromotie wordt de rozenkeuring een activiteit van de Cultuurgroep voor rozen en rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Beide activiteiten versterken elkaar, aldus het secretariaat. De stichting Excellence Roses die enkele jaren geleden was opgericht voor de keuring, wordt nu opgeheven.

  Door de aansturing vanuit de KVBC is het vervolg van de rozenkeuring gewaarborgd, aldus het secretariaat. Excellence Roses lag een jaar stil; het bestuur maakte een pas op de plaats.

  Keuringssystematiek blijft dezelfde

  De rozenkeuring zal in eerste instantie in vier rosaria plaatsvinden: drie in Nederland (Boskoop, Winschoten en Lottum) en een in België (Antwerpen). De keuring zal net als voorheen drie jaar duren.

  Keuringscommissies van de rosaria, inclusief afgevaardigden van de Nederlandse Rozenvereniging, zullen ook op dezelfde wijze keuren, op vier vaste momenten in een jaar. Eind juni is de eerste keuringsronde: van sortiment wat in 2015 is opgeplant. Komend najaar zullen nieuwe inzendingen worden opgeplant voor keuring in 2019.

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar