Lijst met uitzonderingen op gebruiksverbod verder ingeperkt

    Van de 19 soorten die op de huidige lijst met uitzonderingen op het gebruiksverbod staan, blijven er nog 6 over. Dat blijkt uit de conceptversie van de Regeling uitzonderingen op het ‘gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen’. Deze moet per 1 april ingaan.

    Maandag 17 februari is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de consultatie gestart voor de regeling waarin uitzonderingen op het ‘gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen’ worden ingeperkt. De einddatum van de consultatie is 11 maart. Streven is dat de Regeling gepubliceerd wordt in de Staatscourant en inwerking treedt per 1 april 2020.

    Lijst met uitzonderingen

    Afgaande op de conceptversie wordt de lijst met uitzonderingen flink ingeperkt. Van de 19 uitzonderingen op de lijst uit 2017, blijven er nog 6 over: eikenprocessierups, bastaardsatijnrups, fluweelboom of azijnboom (Rhus species), pontische rhododendron, robinia en knolcyperus. Toegevoegd zijn rozen bij oorlogsgraven.

    Ook de soorten die op de Unielijst invasieve exoten staan, mogen chemisch worden bestreden, met uitzondering van moeraslantaarn (Lysichiton americanus) en reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum).

    Daarnaast mag chemische bestrijding worden toegepast bij objecten waar, vanwege de veiligheid, geen open vuur of draaiende motoren mogen worden gebruikt. Hier geldt de uitzondering binnen een straal van 10 meter van het object, dus niet voor de hele locatie.

    Duizendknoop

    Een groot aantal uitzonderingen wordt dus van de lijst afgevoerd. Dat geldt voor een aantal bomen en struiken zoals esdoorn, grauwe en witte abeel, maar ook zuurbes, rimpelroos, dwergmispel en trosbosbes. Andere boomsoorten die van de lijst verdwijnen zijn Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik. Voor deze twee soorten geldt een overgangstermijn van twee jaar, tot 1 april 2022.

    Ook voor Aziatische duizendknopen geldt een overgangsperiode van twee jaar. Deze werden tot nu toe bij uitzondering chemische bestreden, door het injecteren van glyfosaat in de stengel. Uit onderzoek door Probos komen echter verschillende alternatieve methoden naar voren.

    De buxusmot verdwijnt ook van de lijst. Reden is dat deze weliswaar voor economische schade zorgt, maar geen bedreiging is voor de gezondheid van mens, dier of milieu. Voor bestrijding van buxusmot in botanische tuinen blijft wel een uitzondering bestaan.

    Unielijst

    Ook de hemelboom (Ailanthus altissima) verdwijnt van de lijst. Deze staat echter op de Europese Unielijst waarvoor chemische bestrijding wel is toegestaan. Mogelijk komt in de toekomst ook Japanse duizendknoop op de Europese lijst.

    Toegevoegd aan de Nederlandse lijst met uitzonderingen zijn rozen op oorlogsgraven. Beheer zonder gewasbeschermingsmiddelen blijkt hier onvoldoende te werken.

    Bij een volgende herziening van de uitzonderingen op het gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen, kunnen mogelijk de veldiep en de dennenprocessierups worden toegevoegd.

    Reageren op de conceptversie kan tot 11 maart via de website Overheid.nl.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties