Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Lokale partijen boeken winst in glastuinbouwgemeenten

  Lokale partijen boeken winst in glastuinbouwgemeenten

  0

  Evenals in veel andere gemeenten, laat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren ook in glastuinbouwgemeenten zien dat lokale partijen inmiddels onmiskenbare invloed hebben in gemeenteraden. In de drie grootste glastuinbouwgemeenten van Nederland – Westland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp – behoren de lokale partijen bijvoorbeeld tot de twee grootste partijen.

  Foto: Shutterstock

  Maar ook in andere glastuinbouwgemeenten – zoals Peel en Maas, Zaltbommel, Midden-Delfland, Venlo en Hollands Kroon – behalen lokale partijen veel zetels en zijn daarmee vaak de tweede en soms zelfs grootste partij (Hollands Kroon) geworden.

  VVD en CDA
  De traditioneel tuinbouwvriendelijke partijen VVD en CDA doen het over het algemeen goed in de glastuinbouwgemeenten. Zo komen de liberalen in de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas (fusiegemeente van Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht) en het Limburgse Horst aan de Maas als grootste uit de bus, hoewel ze in Venlo weer zetels moesten inleveren. Het CDA is in Westland nog altijd de grootste partij, evenals in Peel en Maas, Midden-Delfland en Venlo.

  Hieronder volgt een beknopt overzicht van de verkiezingsuitslag van gisteren in de tien gemeenten die volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2014 de grootste arealen glastuinbouw tellen:

  Westland: CDA en lokalen blijven de grootste
  In Westland komt is het CDA de grootste met 10 zetels (+1), gevolgd door Westland Verstandig met 8 zetels (+1) en LPF Westland met 7 zetels (+1). Alle drie de partijen boekten winst. De lokale partij Gemeentebelangen blijft op 6 zetels staan. De VVD gaat van 3 naar 4 zetels. Opvallend is dat PvdA en GroenLinks uit de raad zijn verdwenen, terwijl zij in 2014 als gecombineerde partij onder de naam Progressief Westland nog 3 zetels hadden.

  Leefbaar 3B scoort in Lansingerland
  In Lansingerland scoort Leefbaar 3B enorm. De partij is met 9 zetels (+2) de grootste, gevolgd door de VVD met 7 zetels (+2). Het CDA moet een stapje terugdoen en komt uit op 5 zetels (–1).

  Pijnacker-Nootdorp: VVD wint
  In Pijnacker-Nootdorp is de VVD de grote winnaar. De liberalen hebben 6 zetels (+1) behaald. De lokale partij Eerlijk Alternatief deelt de tweede plaats met het CDA. Beide partijen komen uit op 5 zetels, waarbij Eerlijk Alternatief 2 zetels heeft gewonnen en het CDA stabiel blijft.

  Peel en Maas: CDA en lokalen domineren
  In de Limburgse gemeente Peel en Maas komt het CDA met 10 zetels (+1) als grootste uit de bus, gevolgd door Lokaal Peel en Maas dat 8 zetels heeft binnengesleept (–1). Op enige afstand volgt de VDD met 5 zetels (+2).

  Horst aan de Maas: VVD winnaar
  In de Limburgse gemeente Horst aan de Maas is de VVD met 6 zetels de grootste. De liberalen wisten hun zetelaantal te verdubbelen. SP en LokaalBelang hebben beide 4 zetels, terwijl het CDA van 4 naar 3 zetels is gezakt.

  Zaltbommel: SGP en lokalen
  In Zaltbommel, een gemeente met veel chrysanten- en orchideeënteeltbedrijven, zijn de lokale partij ZVV (Zaltbommel Veranderen met Visie) en de SGP het grootst gebleven. ZVV komt uit op 4 zetels (-1) en de SGP behoudt 4 zetels. PvdA-GroenLinks, CU en CDA hebben elk 3 zetels, waarbij het CDA er 1 zetel op achteruit is gegaan.

  Zuidplas: liberalen en CU-SGP
  In de gemeente Zuidplas domineren de VDD met 7 zetels (+1) en CU-SGP met 6 zetels (+1) het politieke landschap, gevolgd door het CDA dat op 5 zetels is blijven staan.

  Midden-Delfland: CDA en lokalen de grootste
  In de gemeente Midden-Delfland komen CDA en Open-Groen-Progressief Midden-Delfland (OGP) als winnaar naar voren. Beide partijen scoren elk 4 zetels, waarbij het CDA er 1 op achteruit is gegaan. De VVD en de lokale partij Mijn Partij hebben elk 3 zetels, waarbij de liberalen stabiel zijn gebleven en Mijn Partij 1 zetel heeft ingeleverd.

  Venlo: CDA en EENLokaal de grootste
  In Venlo zijn de nieuwe partij EENLokaal en het CDA de grootste geworden. Beide partijen hebben 7 zetels. De VVD volgt daarna met 6 zetels (–2).

  Senioren de grootste in Hollands Kroon
  De lokale partij Senioren Hollands Kroon is met 7 zetels (+1) de grootste in Hollands Kroon, de Noord-Hollandse gemeente waarin glasgroentegebied Agriport A7 ligt. VVD en CDA volgen. Beide komen uit op 5 zetels, waarbij de VVD stabiel is gebleven en het CDA er 1 zetel op vooruit is gegaan.

  Quincy von Bannisseht
  Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

  Reageer op dit artikel

  avatar