Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Mixed feelings bij Lucas Vos: ik ga de innovatie en de mensen...

  Mixed feelings bij Lucas Vos: ik ga de innovatie en de mensen missen

  0

  Voor gastheer Lucas Vos is deze editie van de Trade Fair Aalsmeer extra special. Het is immers zijn laatste als topman van Royal FloraHolland. Dat geeft hem wel een beetje een onwennig gevoel, zo bekende hij woensdag in een persgesprek op de beurs. ,,Het gaat nu over mij en dat is niet de bedoeling.”

  Vos geeft aan met mixed feelings over de beurs rond te lopen, nu hij enkele weken terug zijn vertrek heeft aangekondigd. ,,Dat ik spijt heb gaat te ver, maar ik ga de innovatie en de mensen uit de sector wel missen.” De afgelopen periode heeft hij veel reacties op zijn vertrek binnengekregen. Daarbij zaten geregeld kritische noten, maar ook – zo benadrukt Vos – steunbetuigingen. ,,Telers vinden het over het algemeen jammer. In de communicatie en het verbinden van de mensen ben ik goed.”

  Hij vindt dan ook zeker niet dat hij als kapitein het schip te vroeg verlaat, zoals zijn criticasters hem meegeven. ,,Nee, zo zie ik dat absoluut niet. Anders had ik ook zeker niet deze stap gezet. Het schip is goed gelegen en zit goed op koers. Ik weet dat vier jaar kort is, maar dit was het moment om na te denken wat ik wilde. Of vier jaar erbij of niet. Ik ben niet het type dat zo lang op een plek kan zitten.”

  Hij vervolgt: ,,Ik vind het ook niet gezond dat je lang op een plek blijft. Ook binnen FloraHolland hebben we te maken met veel wisselingen. Dat is niet erg, maar de kennis moet niet in gevaar komen. Er moet een goede balans zijn.”

  Over de vier jaar onder zijn bewind is Vos trots op de doorlopende innovatie en het consumenteninzicht in de sector, zo geeft hij aan. ,,Dat heeft zich sterk ontwikkeld. Daarnaast hebben we mooie projecten gedaan, bijvoorbeeld China.” Ontevreden is hij over de snelheid van de digitalisering binnen ‘zijn’ bedrijf. ,,Wij hebben niet snel genoeg geïnnoveerd, we zijn zomaar een jaar verloren. Ik geloof sterk in digitalisering. The winner takes it all. Dit zie je ook in andere sectoren, kijk naar bijvoorbeeld booking.com of Tinder. Degene die het grootste assortiment heeft, gaat de wedstrijd winnen.”

  Blijft natuurlijk de vraag waar we Lucas Vos na 1 januari 2018 terug gaan zien. ,,Als ik het al wist, ga ik het hier op de beurs niet vertellen. Maar echt, ik weet het gewoon niet. Ik hoef geen rust, ik hoef mezelf niet te ontdekken. Dat is allemaal niet aan de orde. Ik kijk wat er op mijn pad komt.”

   

  Cindy van der Zwet
  Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

  Reageer op dit artikel

  avatar