Naar schatting 70% Nederlandse telers loost niet meer

    Naar schatting voldeed 70% van de Nederlandse glastuinbouwsector in de loop van vorig jaar aan de zuiveringsplicht, die per 1 januari 2018 is ingegaan. Dat blijkt uit de jaarrapportage 2018 van het Platform Duurzame Glastuinbouw (PDG). Het percentage kan in werkelijkheid nog hoger zijn, omdat er bedrijven zijn die wel volgens het nullozersprotocol werken, maar nog niet als zodanig bekend zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zal in de loop van 2019 meer cijfers presenteren van deze tussenevaluatie.

    De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) heeft inmiddels 19 zuiveringstechnieken goedgekeurd, inclusief drie mobiele installaties. De meeste hiervan voldoen ook aan de 99,5% zuiveringseis voor neonicotinoïden.

    Een deel van de tuinders heeft zich aangemeld bij een zuiveringscollectief. Daarmee hebben ze maximaal drie jaar uitstel gekregen om de zuivering te realiseren. In een aantal gevallen is deze collectieve aanpak toch niet de beste oplossing gebleken, staat in het rapport. Voor een aantal collectieven zijn het onderzoek en de uitvoering nog gaande, maar om hoeveel collectieven en bedrijven dit gaat, wordt niet duidelijk uit het rapport.

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Jim van Ruijven
    Jim van Ruijven
    5 jaren geleden

    Titel van het artikel is niet correct. Nullozer en voldoen aan de zuiveringsplicht zijn twee verschillende zaken. Voor nullozer gaat er geen water van het bedrijf af, voor voldoen aan zuiveringsplicht wordt het drainwater, drainagewater grondgebonden teelten en filterspoelwater (indien gezuiverd met bemest water) behandeld door een gecertificeerde zuiveringsinstallatie.