Nieuwe belastingmaatregel maakt Duitse boomkwekerijproducten duurder

  Volgens de Duitse kwekersbond worden boomkwekerijproducten dit jaar weer duurder. Onder andere een nieuwe belastingmaatregel zorgt alleen al voor een prijsstijging van 8%.

  In Duitsland is dit jaar een belastingmaatregel van kracht die zorgt voor een prijsstijging van boomkwekerijproducten met 8%. Het gaat om een aanpassing van de btw-regeling die in de nieuwe situatie zorgt voor de kostprijsstijging. De regel zou te vergelijken zijn met het verdwijnen van de voorbelasting zoals we die in Nederland kennen.

  „We hebben ons tegen de maatregel verzet, maar europolitieke overwegingen hebben geleid tot deze maatregel”, zegt Helmut Selders, voorzitter van Bund deutscher Baumschulen, branchevereniging voor Duitse boomkwekers.

  Prijzen stijgen al flink

  De prijsstijgingen komen op een moment dat prijzen al flink stijgen. Selders: „Meststoffen, brandstof, (plant)stokken en verpakkingen stijgen in prijs en ook de logistieke kosten zijn torenhoog. Kwekers moeten deze kostenstijgingen doorberekenen.”

  Daarnaast leidt de nog altijd toenemende vraag naar boomkwekerijproducten, bij een stabiele productie, tot een tekort aan voorraad. „Ook dat verhoogt het prijspeil”, aldus Selders op de website van de kwekersbond.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties