De Boomkwekerij Teelt Nieuwe methode voor analyse bodemleven

  Nieuwe methode voor analyse bodemleven

  0

  Eurofins Agro gaat een nieuwe methode gebruiken om inzicht te krijgen in de bodemactiviteit van micro-organismen.

  De nieuwe methode heet BodemlevenMonitor. Hiermee is volgens Eurofins Agro het bodemleven in verschillende bodems te analyseren en te vergelijken met elkaar. Ook is het effect van behandelingen in kaart te brengen.

  Bij de methode worden vetzuren in de celmembranen van levende micro-organismen geanalyseerd, met behulp van gaschromatografie. Bodemschimmels en -bacteriën waren tot nu toe alleen met een microscoop te zien. De nieuwe methode analyseert volgens Eurofins Agro alle levende micro-organismen, maar is niet geschikt om specifieke soorten te determineren. Hiervoor blijven nog bijvoorbeeld DNA-analyses nodig.

  SchimmelAlert

  Maart 2020 lanceerde een Engels onderzoeksinstituut in Nederland het systeem SchimmelAlert dat op basis van DNA-analyse zowel schadelijke als gunstige bodemschimmels in het wortelmilieu in kaart kan brengen. Het monitoren van de (bodem)schimmels gebeurt met speciale sensoren, die in de grond of het substraat worden gestoken. Dit kan bij elk gewas en elk teeltsysteem, zowel buiten als onder glas of plastic. Er zijn verschillende types; de diepte van de wortels is bepalend voor de uitvoering.

   

  Foto: Eurofins Agro

   

   

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar