’Octrooirecht verstoort innovatie in de sector’

    Bij klassieke veredeling, dus via kruisen en selecteren, kunnen octrooien geen rol meer spelen. Jurist Judith de Roos van branchevereniging Plantum is blij dat die duidelijkheid er sinds kort is. De innovatie in de plantaardige sector is er volgens haar bij gebaat.

     

    De Grote Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau oordeelde onlangs in een zaak over octrooirecht op producten van klassieke verdeling.

    Wat is de grootste winst van de uitspraak ‘géén octrooien op producten van essentieel biologische processen’?

    „Dat het nu duidelijk is dat het geen zin heeft om octrooien aan te vragen die gebaseerd zijn op kruisen en selecteren. Vanwege de verwachte toename van (gerichte) mutatietechnieken in de veredeling zal het aanvragen van octrooien op planteigenschappen weliswaar nog steeds mogelijk blijven, maar het gros van de octrooien wordt hierdoor voorkomen. Hierdoor blijven alle in de natuur reeds voorkomende planteigenschappen vrij toegankelijk voor verdere innovatie.”

    Hoe groot was de kans dat de uitspraak anders zou zijn; wél octrooi op producten van klassieke veredeling?

    „Die kans was best groot, want het had zo maar gekund dat de Grote Kamer deze zaak had afgewezen door zich onbevoegd te verklaren of dat ze tot een negatief oordeel was gekomen.
    Doorslaggevend voor de uiteindelijke uitspraak is het belang dat wordt gehecht aan een geharmoniseerde uitleg van de Biotechrichtlijn en het Europees Octrooiverdrag, en bovendien de harmonisatie met de nationale octrooiwetgeving van de betrokken landen.”

    Er rond het octrooirecht in de sector nog wel wat open eindjes die verder verduidelijkt moeten worden, vertelt De Roos in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij. U leest het deze week. Online lezen kan nu al via deze link (na inlog).

    Judith de Roos ging in 2004, kort na het afronden van haar studie, als jurist aan de slag bij Plantum. Bij de branchevereniging voor veredelaars en vermeerderaars van zaden en jonge planten, houdt ze zich vooral bezig met kwekersrecht en octrooirecht.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties