Onrust op kwekerijen: militante jongeren pruimen tuinbouw Ethiopië niet

    Met de komst van een nieuwe premier in maart leek de rust weergekeerd in Ethiopië. De weerstand tegen buitenlandse investeerders is echter nog niet verdwenen. Twee weken terug ging het mis op kwekerijen in het Oost-Afrikaanse land. Rozenfarms in Ziway lagen enkele dagen plat. De gebeurtenissen werpen mogelijk een schaduw vooruit op een project nabij Bahir Dar.

    Telers in Ziway konden drie dagen geen bloemen oogsten, omdat werknemers het werk hadden neergelegd. Vorige week dinsdag gingen de eerste werknemers weer aan de slag. In de loop van de week werd het werk weer compleet hervat. Dat daarmee de rust in het land volledig was weergekeerd was niet het geval. Dit bleek uit een bericht dat de ambassade vrijdag stuurde naar Nederlanders in Ethiopië. Ditmaal was er onrust in Sodo, tussen Hawassa en Arba Minch.

    Gevolgen van de gebeurtenissen in Ziway, waar zo’n 600 ha bloemen staat, waren schade voor kwekers vanwege gederfde inkomsten en enkele dagen een lagere rozenaanvoer op Royal FloraHolland.

    Militante jongeren
    In Ziway waren het niet de werknemers die aan de basis stonden van de stakingen. Ze werden veroorzaakt door militante jongeren, zij bedreigden en intimideerden de werknemers en belemmerden hen de toegang, laat de Nederlandse ambassade in Ethiopië via Miral Scheffer, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Buiten Ziway zou er wel een bedrijf door een intern conflict zijn getroffen.

    De militante jongeren verhinderden in Ziway werknemers om aan het werk te gaan, omdat zij ontevreden zijn over de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in het gebied waar Ziway ligt. De stakingen vonden volgens kwekers in Ziway niet alleen op kwekerijen plaats, maar ook bij bedrijven uit andere sectoren en niet alleen op buitenlandse bedrijven. Zij noemen het een algemene staking.

    Opvallend is dat de militante jongeren degenen zijn die er door demonstraties voor zorgden dat premier Hailemariam Desalegn in februari 2017 aftrad. De militante jongeren zagen de buitenlandse investeringen als een verlengstuk van zijn gehate regering.

    Proceed to read this article?

    Your benefits

    • Access to premium articles
    • Our weekly newsletter
    • Six times a year a digital magazine on myfloribusiness.com
    • On all mobile devices and on the web.
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties