Ontslagboete blijft deels bestaan

    De ontslagboete blijft toch deels bestaan, meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Die boete zou helemaal verdwijnen bij het tweede steunpakket voor bedrijven die door de coronamaatregelen in problemen zijn gekomen, meldde minister Koolmees eerder, maar nu komt het kabinet er na kritiek toch van terug.

    De ontslagboete blijft bestaan voor bedrijven die meer dan twintig mensen ontslaan en geen akkoord hebben met de vakbonden. Als een bedrijf toch meer dan twintig mensen ontslaat en geen akkoord heeft, moet dat bedrijf een boete betalen van 5 procent van het totale bedrag aan loonkosten dat het van de overheid ontvangt, meldt de NOS.

    Het kabinet noemt dat een anti-misbruik-bepaling. Daarmee willen ze voorkomen dat bedrijven het steunpakket aangrijpen om onnodig veel mensen te ontslaan. Bedrijven die minder dan twintig mensen ontslaan, hoeven geen ontslagboete te betalen.

    Steunpakket maand langer

    Ook wordt het hele steunpakket verlengd van drie naar vier maanden, waardoor het tot 1 oktober loopt. Verder gaat het bedrag voor vaste lasten dat werkgevers krijgen omhoog. Nu is dat maximaal 20.000 euro, dat wordt maximaal 50.000 euro. Hoeveel het bedrijf precies krijgt, hangt af van het omzetverlies.

    VBW tevreden

    VBW meldde dinsdag 26 mei nog tevreden te zijn over het feit dat de ontslagboete in het tweede steunpakket helemaal vervalt. ‘We snappen best dat de vakbeweging hier moeite mee heeft, maar we hebben hetzelfde doel: zoveel mogelijk banen behouden. Ondernemers moeten de mogelijkheid hebben om mensen zonder boete te ontslaan als dat nodig is om hun bedrijf en de banen van andere collega’s juist te redden.’

    Bron: NOS/VBW | Foto: Shutterstock

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties