Oorlogsgraven onderhouden voor Dodenherdenking

    Dit jaar is het alweer 76 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Toch lijkt het belangrijker dan ooit om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken. Op militair ereveld De Grebbeberg worden de graven van gesneuvelde militairen door medewerkers van de Oorlogsgravenstichting onderhouden. Dankzij het koude voorjaar bloeien de tulpen mooi op tijd.

    Medewerkers van de Oorlogsgravenstichting onderhouden de graven van gesneuvelde Nederlandse militairen op militair ereveld De Grebbeberg. (Foto: Gert Janssen, VidiPhoto)

    Nu de generatie die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt steeds verder uitdunt, lijkt het collectief geheugen aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland af en toe wat troebeler te worden. Des te gewichtiger is de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei, waarbij we stilstaan bij degenen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

    Uitgeklede herdenkingsplechtigheid

    Op het militair ereveld De Grebbeberg bloeien voor het eerst in jaren de tulpen op tijd en uitbundig. Voorgaande jaren waren de bloemen al uitgebloeid rond 4 mei. Dit jaar is er opnieuw een ‘uitgeklede’ herdenkingsplechtigheid in verband met de coronamaatregelen, zonder publiek. Wel zijn Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven bij de plechtigheid aanwezig.

    Op de Grebbeberg liggen zo’n 850 Nederlandse militairen begraven die gesneuveld zijn tijdens de meidagen van 1940. Het is in mei 81 jaar geleden dat de Slag om de Grebbeberg plaatsvond. Op het hoogtepunt van de slag, 12 mei 1940, stond een overmacht van 23.000 Duitse militairen tegenover zo’n 2.500 Nederlandse soldaten.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties