Vakblad voor de Bloemisterij Pilot met Italiaanse chrysanten voortijdig gestopt

  Pilot met Italiaanse chrysanten voortijdig gestopt

  0

  Kwekerij La Mediterannea is gestopt met het veilen van een klein deel van zijn chrysanten op vestiging Aalsmeer van Royal FloraHolland. De veiling sprak een pilot van zes weken af met deze aanvoerder uit het zuiden van Sicilië. Na 3,5 week is de pilot beëindigd.

  Dagelijks  werden vier karren, in totaal zo’n 10.000 stelen, geveild. Per kar een cultivar. Maandag 19 november, de datum dat de pilot begon, waren dat de troschrysanten Bontempi, Radost wit, Radost geel en Timman. Medio week 50, dus ruim drie weken later, bracht kwekerij La Mediterannea de laatste takken voor de klok in Aalsmeer.

  Het is het besluit van de teler. Een uitleg wordt niet gegeven, maar Nederlandse telers die dezelfde cultivars aanvoeren geven aan dat zij gemiddeld een dubbeltje per tak meer kregen afgelopen periode. Een opbrengst die zo’n 30% lager is,

  Nederlandse chrysantentelers werden pas eind week 46 op de hoogte gebracht van het Italiaanse aanbod. Een spoedoverleg tussen Royal FloraHolland, ChrysantNL, de FPC chrysant en de landelijke chrysantencommissie van LTO Glaskracht Nederland leerde dat de pilot van 6 weken niet terug te draaien is. Over de resultaten van de pilot en eventuele vervolgstappen zijn de Nederlandse chrysantentelers momenteel in gesprek met Royal FloraHolland. De gevolgde aanpak met de Italiaanse aanvoerder past in het veilingbeleid en is al talloze malen toegepast in andere productgroepen, was de uitleg bij genoemde pilot. 

  Vijftig hectare in Sicilië

  Kwekerij La Mediterannea teelt op 50 ha. chrysanten en heeft daarnaast kassen voor zijn stekproductie. Nabij de plaats Acate in Zuid-Sicilië staan ’Nederlandse chrysanten in behoorlijk moderne Nederlandse kassen’. De weekproductie van La Mediterannea is 1,5 miljoen stelen. Transport tussen Zuid-Sicilië en Aalsmeer duurt ongeveer drie dagen.

  Hans Neefjes
  Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar