Plantenbakpissen

  ‘Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen, we gaan ertegenaan!’  Ik leg mijn handen op de schouders van iemand die voor me op en neer deint en schreeuw me schor.

  ‘Bij ons staat op de keukendeur, het is niet altijd rozengeur…Draaien!’ Ik draai me om, zoek weer twee schouders, voel twee handen op die van mij en dein weer lallend verder. ‘Er staat een paard in de gang, jaja…’

  We gaan weer een dag of 4 los hier in het zuiden. Of iets meer, want net als boomkwekers proberen kroegeigenaren het afzetseizoen steeds meer op te rekken. Je kan hier donderdagavond al beginnen en op woensdag eindigen met nog wat vette haringen. En tussendoor, die handjes, de lucht in!

  Ik weet alles nog van vorig jaar. Een hele bus met boskopers hier in de plaatselijke kroeg. De krooshappers uit Kwakveen. In ons Papgat, bij de papbuiken. In de polonaise. Door de kroeg, achter de bar door, van voor naar achteren, van links naar rechts. En toen naar buiten. Ik had mijn handen bij een politieagent op zijn schouders liggen en die draaide zo de polonaise uit.

  ‘Even de plantjes water geven!’ Ja, wat je er boven ingiet moet er onder weer uit, en als het mag van de politie…. Die kroegeigenaar had die plantenbakken ook even op kunnen ruimen. Onschuldig, want uitlokking, was de conclusie.

  ‘Wed dat dit beter is dan osmocote. En hey, het mag niet, maar het lucht wel op. En jij, plantenkweker, jij kan hier die bak woensdag toch opnieuw opplanten? Wordt het alleen maar beter van.’ Wat een briljante ingeving! Sowieso erger ik me kapot aan die halfdode, slecht opgeplante, armoedige plantenbakken voor cafe’s en winkels. En die dronken boskoper hier, biedt me eventjes een nieuw verdienmodel aan.

  Voor cafe’s zou ik het met gesloten beurs doen. Meter plantenbak voor meter bier, dat werk. Snijdt het mes aan twee kanten. Het luchtte inderdaad echt op, dat plantenbakpissen. En als ik dat bij elke kroeg in Papgat doe, dan rol ik Carnaval wel door. Zo zie je maar, ondernemers zijn altijd met ondernemen bezig.

  Eens kijken of ik dit jaar de krooshappers weer tegen kom, om het idee wat verder uit te werken.