‘Protectionisme Trump geen invloed bloemenhandel VS’

    Frank Koenen van FleuraMetz, Marco van Zijverden van Dutch Flower Group en Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland verwachten niet dat de protectionistische politiek van de Amerikaanse president Donald Trump invloed gaat hebben op de bloemenhandel naar de VS. De drie CEO’s gingen onder leiding van het Vakblad voor de Bloemisterij het gesprek aan over de mogelijkheden voor exporteurs, bloemen uit Nederland en de veiling op de Noord-Amerikaanse markt.

    Koenen wees er in het gesprek op dat de Verenigde Staten, die veel bloemen importeren uit Zuid-Amerika, bijna geen eigen bloemenproductie hebben. „Dus ze moeten toch ergens bloemen vandaan halen. Als er importtarieven komen dan zal er een tijdelijk prijseffect zijn. Ik hoop dat Trump zelf veel bloemen koopt.”

    Van Zijverden legde nadruk op een  van de goede maatregelen van Trump. „Hij heeft de corporate tax aangepast van 39 naar 25%. „Als je een bedrijf hebt in de Verenigde Staten dan is dat echt fijn. Dat scheelt echt veel geld.”

    Op de vraag of Trumps beleid invloed kan hebben op de dollarkoers en dus indirect op de bloemenhandel naar de VS zei Van Schilfgaarde dat niet alleen Trump bepaalt hoe de wereldeconomie ervoor staat. „Instabiliteit is niet goed. In het algemeen zie je dat bloemen en planten gerelateerd zijn aan economische groei. Dus wij zijn gebaat bij wereldgroei. Als er instabiliteit is in de wereld waardoor economische groei gereduceerd wordt dan helpt dat niet. Maar dat is niet alleen aan Donald Trump. We zitten al tien jaar in een hoogconjunctuur en iedereen hoopt natuurlijk dat we groei voort kunnen zetten.”

    De Nederlandse exporteurs zijn al volop actief op de VS. FleuraMetz is er gevestigd en doet sinds 2003 zaken vanuit Noord-Amerika. Anno 2018 heeft ze negen vestigingen in Noord-Amerika: Boston, Chicago (geopend november 2018), Dallas, Los Angeles, Miami, Montréal, New Jersey, New York (Manhattan) en Toronto. Het is na Duitsland haar tweede markt. De meeste bloemen die FleuraMetz er verkoopt worden geïmporteerd uit Ecuador en Colombia. 20-25% komt uit Nederland, ook wordt er lokaal ingekocht.

    Ook DFG zit in de VS. Van Zijverden „Ik ben in 1985 in de bloemen begonnen en toen zijn we al vrij snel op Amerika gaan exporteren. Toen waren er daar nog grote importeurs. De groothandels werden groter en we namen afscheid van de importeurs.” Heden heeft DFG Holex in de groep, dat is vanuit Nederland met zo’n €60 miljoen per jaar de grootste exporteur op de VS. En dan zijn er Holex USA in Miami, Intergreen USA in Miami, Orange Flower Connect in New Jersey en vorig jaar nam DFG The USA Bouquet Company, boeketverwerkers voor grootschalige retail met zes strategische locaties in de VS, over.

    Royal FloraHolland wil graag Nederland als draaischijf van de sierteelt verder uitbouwen. Met Floriday verwacht Van Schilfgaarde ook grip te kunnen krijgen op de bloemenhandel naar en in de VS en Canada.  Het overgrote deel van de bloemen die daar verkocht worden komen uit Zuid-Amerika.

    Vrijdag meer over het gesprek over Noord-Amerika in het Vakblad voor de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties