Hortipoint Prunus naar VK? Deze ZP-coderingen zijn nodig

  Prunus naar VK? Deze ZP-coderingen zijn nodig

  0

  Naktuinbouw verduidelijkt de meest recente ZP-coderingen die nodig zijn in de handel, met name van bladhoudende en bladverliezende Prunus, naar het Verenigd Koninkrijk.

  Omdat het VK een Zona Protecta (ZP, beschermd gebied) is voor Prunus, Ulmus, Pinus en Palmae, gelden sinds 1 januari 2018 scherpere eisen aan verhandeling van deze gewassen. De eisen gelden volgens de NVWA en Naktuinbouw nog steeds.

  Voor Prunus naar het VK is nodig:

  > ZP-b3 op het paspoort van zowel bladhoudende (Prunus laurocerasus en P. lusitanica) als bladverliezende Prunus;

  > van deze Prunus moet tevens de soortnaam op het paspoort staan (omdat ze vanwege Xylella paspoortplichtig zijn): P. avium, P. dulcis, P. cerasus, P. cerasifera, P. domestica. Van alle andere soorten moet dus alleen de geslachtsnaam (Prunus) op het paspoort staan;

  Naktuinbouw benadrukt dat handelaren het plantmateriaal reeds met ZP-paspoort moeten inkopen, zodat ze het kunnen doorleveren. Handelaren mogen er niet zelf een ZP-code aan geven. Dat mag alleen als de planten voldoen aan de eis: in het groeiseizoen zijn ze vrij geweest van symptomen van Xanthomonas arboricola pv. pruni.

  Eisen aan Ulmus, Pinus en palmbomen:

  > voor Ulmus is de codering ZP-b01 nodig. Ulmus is trouwens in de hele EU paspoortplichtig omdat Candidatus phytoplasma ulmi nu in de EU voorkomt (maar nog niet in Nederland);

  > voor Pinus is ZP-conf vereist. Deze codering garandeert dat het plantmateriaal vrij is van Thaumetopoea pityocampa (dennenprocessierups).

  > voor palmbomen die aan de basis dikker zijn dan 5 cm is ZP-a14.2 nodig (vrij van Rhynchophorus ferrugineus; rode palmkever) en ZP-a14.1 (vrij van Paysandisia archon; palmmot).

  Foto: Arno Engels

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar