Raaijmakers: ’Afwachten of olijfbomen vanuit België zijn doorgevoerd’

  Zijn er mogelijk olijfbomen naar Nederland gekomen vanuit het West-Vlaamse handelsbedrijf waar Xylella is gevonden? Dat trekt de Belgische fytodienst FAVV momenteel na, zegt Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten.

  Raaijmakers had gehoord dat het handelsbedrijf in omgeving Roeselare ligt, maar hij heeft dit niet bevestigd gekregen. De Belgische fytodienst maakt de bedrijfsnaam niet bekend, zoals de NVWA dat ook niet in Nederland doet bij een vondst of een uitbraak van een quarantaine-organisme.

  Als blijkt dat het handelsbedrijf olijfbomen uit dezelfde partij naar Nederland heeft doorgeleverd, dan zal de NVWA ook de specifieke locaties traceren.

  Zover is het nog niet. „Het is nog afwachten”, aldus Raaijmakers. „Stel dat zo’n boom in Nederland is, kan het hier niet tot een uitbraak leiden. Want volgens de FAVV gaat het in België om een vondst. Dan is het een foute partij planten die ingevoerd is en ter plekke wordt vernietigd.”

  ’Nog steeds risico op insleep in Nederland’

  Raaijmakers is wel „behoorlijk geschrokken” van de vondst op het West-Vlaamse bedrijf. Tot nog toe is Nederland volgens de NVWA vrijverklaard van Xylella. „Maar het risico op insleep van een besmette plant is er nog steeds.”

  Foto’s: FAVV

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties