De Boomkwekerij Markt Royal FloraHolland kritisch op beursdeelname van contractzenders

  Royal FloraHolland kritisch op beursdeelname van contractzenders

  0

  Royal FloraHolland heeft dit jaar gesprekken met de contractzenders gevoerd over de deelname aan de Trade Fair. De veiling heeft de spelregels duidelijk op papier gezet. Niet iedere contractzender heeft de gesprekken als positief ervaren.

  Een contractzender, die anoniem wil blijven, gaf het Vakblad voor de Bloemisterij te kennen dat hij in een strijd met FloraHolland verwikkeld was. Het bedrijf moest een contract ondertekenen waarin voor 2018 een bepaalde omzetgroei gegarandeerd wordt. Dan zou hij in de toekomst ook deel kunnen blijven nemen aan de Trade Fair. „Dit voelt als een drukmiddel. Wij betalen als contractzender al meer dan leden van de veiling. En het is ook heel lastig te garanderen dat ik een bepaald groeipercentage ga halen. Daarvoor ben ik ook afhankelijk van klanten, zij bepalen ook hoe er afgerekend wordt”, geeft deze contractzender aan. Hij heeft de brief niet getekend. Deze week staat de contractzender op de beurs, maar voor volgend jaar is dat dus nog niet zeker.

  FloraHolland meldt met een aantal contractzenders eerder dit jaar gesprekken gevoerd te hebben en geeft aan dat dit goed verlopen is. Er is weinig kritiek gekomen, volgens de woordvoerder van de veiling was er juist begrip voor. „Wij kunnen de beurs bij wijze van spreken meerdere keren uitverkopen, dus we willen duidelijkheid scheppen in de regels en richtlijnen. De Trade Fair is primair voor onze leden. Contractzenders, zijn weliswaar geen lid, maar zijn absoluut welkom als zij aanvullend zijn in assortiment. Dit beleid hanteren wij altijd al, maar we hebben dit nu weer even duidelijk op papier gezet. Eigenlijk niks nieuws dus. Wij vinden dat partijen die op onze beurs staan ook via de marktplaats af moeten rekenen. Daarover willen we afspraken maken. Het is een commercieel spel, dat contractzenders eigenlijk ook wel logisch vinden”, aldus een woordvoerder van de veiling.

  De Royal FloraHolland Trade Fair vindt plaats in Aalsmeer van 8 t/m 10 november.

  Cindy van der Zwet
  Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

  Reageer op dit artikel

  avatar