Samenwerking rond biostimulant uit afvalwater

    Royal HaskoningDHV, ChainCraft en Koppert Biological Systems gaan samenwerken om het product Kaumera in te zetten als biostimulant. Deze natuurlijke grondstof wordt via een zuiveringstechniek als korrel gewonnen uit afvalwater.

    De grondstof Kaumera wordt gewonnen in het zogenoemde Nereda-zuiveringsproces. Deze biopolymeer is voor verschillende toepassingen bruikbaar. De ontwikkelaars noemen coating van meststoffen, waardoor de gewassen de meststoffen beter opnemen. En als coating van zaden zorgt Kaumera ervoor dat plantjes weerbaarder zijn en beter groeien. In beton kan de biopolymeer ervoor zorgen dat het beton niet te snel uithardt en zodoende scheurvorming voorkomen.

    De Nereda technologie is uitgevonden door de Technische Universiteit Delft en ontwikkeld in een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen TU Delft, de Nederlandse Stichting voor Toegepast Wateronderzoek (STOWA (stichting onderzoek waterschappen)), de Nederlandse Waterschappen en Royal HaskoningDHV. Er zijn diverse Nereda-zuiveringsinstallaties in Nederland en in het buitenland, maar die beschikken nog niet over een extractie-installatie zoals in Zutphen (sinds oktober 2019).

    Verduurzamen

    Onderzoek en ontwikkeling van het terugwinnen van Kaumera uit afvalwater vindt plaats binnen het Nationaal Kaumera Ontwikkelingsprogramma (NKOP). In dit programma werken Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, RoyalHaskoningDHV en de TU Delft nauw samen. Het biotechnologiebedrijf ChainCraft is aangesloten voor het toepasbaar maken en op de markt brengen van Kaumera. “Wij zagen veel potentie voor de inzet van Kaumera als verduurzamer in de agrisector en zochten partners die belangstelling hadden om deze grondstof af te nemen en kwamen zo bij Koppert uit,” zegt Niels van Stralen, directeur van ChainCraft.

    Koppert deed al twee jaar proeven

    Koppert heeft de afgelopen twee jaar proeven gedaan met de inzet van Kaumera. Harald Mikkelsen is vanuit Koppert als research initiator betrokken bij het project: “Het blijkt een goede en duurzame vervanger voor de zeewierproducten die dienen als grondstof voor een aantal van onze producten. Daarnaast draagt Kaumera bij aan een goede uitvloeiing van de producten en zien we dat dit de groei en het bodemleven extra stimuleert. Kortom: deze biobased grondstof heeft absoluut een meerwaarde.”

    Hoe werkt Nerada? STOWA maakte onderstaand filmpje. Op rwzi epe werd op 8 mei 2012 de eerste praktijkinstallatie ter wereld in gebruik genomen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties