Schouten houdt voet bij stuk: geen vergoeding Ralstonia

    Landbouwminister Carola Schouten houdt voet bij stuk en weigert over de brug te komen met financiële steun voor de negen snijrozentelers en vermeerderaars van teeltmateriaal die in de periode 2016–2017 werden gedupeerd door een Ralstonia-besmetting. Dat blijkt uit een brief van de bewindsvrouw waarin zij schriftelijke vragen beantwoordt van Tweede Kamerlid Maurits von Martels. De CDA’er had Schouten gevraagd haar eerder genomen besluit om geen financiële steun te geven, te heroverwegen.

    Schouten schrijft zich ervan bewust te zijn dat de gevolgen van het handhaven van haar besluit voor individuele ondernemers die getroffen zijn door Ralstonia solanacearum in hun rozenteelt, ”helaas groot zijn”. Enkele bedrijven verkeren in benarde financiële omstandigheden als gevolg van het afwijzen van nadeelcompensatie op grond van de Plantenziektenwet en van een steunregeling. „Hoezeer ik deze ontwikkelingen voor de getroffen ondernemers betreur, het past mij niet op individuele situaties in te gaan”, aldus de minister.

    Lees verder onder de foto.

    Fonds
    Zoals Schouten al eerder heeft aangegeven, wil ze waar mogelijk helpen bij het opzetten van een door de sector zelf in te richten en te financieren fonds (zoals een plantgezondheidsfonds) of andere vorm van risicoafdekking. Vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komt daar echter geen financiering voor. Onderzocht wordt volgens Schouten in hoeverre voor zo’n vorm van risicoafdekking ruimte is binnen de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. „Het idee is om samen met de sector in Brussel het gesprek over de mogelijkheden te gaan voeren.” Over een plantgezondheidsfonds wordt door sector en overheid al jaren gesproken, maar er is nog geen concreet initiatief van de grond gekomen.

    Ruim €13 miljoen schade
    Bij de negen telers die een verzoek om nadeelcompensatie hebben ingediend, komt de schade als gevolg van de Ralstonia-besmetting volgens Schouten in totaal uit op ruim €13 miljoen. In werkelijkheid valt het schadebedrag waarschijnlijk nog hoger uit doordat niet alle telers een taxatierapport van de schade bij hun verzoek om steun hadden bijgevoegd.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties