Hortipoint Siertelers optimistisch en kritisch over 2020

  Siertelers optimistisch en kritisch over 2020

  0

  Siertelers zijn net als boom- en tuinplantenkwekers en hoveniers hoopvol over 2020. Ze verwachten minimaal net zo’n goed resultaat te behalen als in 2019. Dit blijkt uit een enquête van uitgever Hortipoint onder ondernemers in de groene sector. Zij spraken ook onvrede uit over personeelstekorten en de steeds weer veranderende regelgeving van de overheid.

   

  Uitgever Hortipoint, eigenaar van de vakbladen Vakblad voor de Bloemisterij, De Boomkwekerij, Tuin en Landschap en Tuinwerk, peilde voor het eerst grootschalig onder ondernemers in de groene sector hun verwachting voor 2020.  De vraag naar hun producten of diensten houdt aan of groeit, zeiden ruim 450 respondenten, lezers van genoemde vakbladen.

  Personeelsgebrek is belangrijke factor

  In alle groensectoren is het gebrek aan (vakbekwaam) personeel het vaakst genoemd als meest bepalende factor voor de ontwikkelingen binnen de sector. Bijna twee derde van de respondenten geeft dit aan. Daarna volgen de thema’s gewasbescherming, duurzaamheid en het overheidsbeleid. De thema’s digitalisering, automatisering, schaalvergroting en energietransitie spelen meer dan gemiddeld in de bloemisterijsector. Ondernemers zien volop kansen binnen die thema’s. Duurzaamheid wordt tuinbouwbreed door veel ondernemingen genoemd als een kans.

  Duurzaamheid, digitalisering, klimaat en afzet waren vier belangrijke thema’s in de enquête.

  Overheid onvoorspelbaar

  Bij een behoorlijk deel van de ondernemingen is er de nodige scepsis is over de realiseerbaarheid van de klimaatafspraken met de overheid. Dat komt mede omdat de respondenten regelgeving omtrent zaken als PFAS, de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen en -methoden en stikstof als onvoorspelbaar ervaren. En op het punt duurzaamheid zijn er vraagtekens bij de praktische en economische haalbaarheid van eisen die door de overheid en vanuit de markt worden gesteld.

   

  De volledige (ingebonden) uitslag van de enquete wordt meegestuurd bij editie 51/52 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is al online leesbaar voor abonnees van ons digitale magazine. Wilt u meer weten over het onderzoek, neem dan contact op met Remy Vermeire: + 31 (0)71 565 96 92,  r.vermeire@hortipoint.nl

  Ruim 80% van de deelnemers aan de enquête kijkt met positieve verwachtingen naar 2020.

   

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar