De Boomkwekerij Nieuws Spaanse gegevens besmette olijfbomen liggen in Brussel

  Spaanse gegevens besmette olijfbomen liggen in Brussel

  0

  Spanje heeft traceringsgegevens over de besmette olijfbomen naar Brussel gestuurd, bijna twee maanden na de ontdekking van Xylella op het West-Vlaamse handelsbedrijf.

  De Belgische fytodienst FAVV had meteen na de ontdekking, eind september, de traceringslijsten opgevraagd bij de Spaanse autoriteiten. Die hebben nu het rapport van hun inspecties en onderzoeken naar de Europese Commissie gestuurd, alsmede naar de fytosanitaire bazen van alle lidstaten. Dat laat FAVV-woordvoerder Liesbeth Van de Voorde weten.

  Olijfbomen doorgevoerd naar Frankrijk

  Van de Voorde meldt verder dat er vanuit het West-Vlaamse handelsbedrijf olijfbomen zijn doorgevoerd naar tuincentra in Frankrijk. „Maar vanuit de besmette partij zijn er geen olijfbomen naar Franse tuincentra gegaan.” De FAVV heeft de Spaanse traceringslijst doorgestuurd naar de Franse autoriteiten.

  Het Spaanse rapport ligt dus in Brussel, maar verdere details zijn nog niet bekend. Eind november komt de Xylella-besmetting aan de orde bij het Permanent Fytosanitair Comité in Brussel. „Dan zullen wij de Spaanse autoriteiten nogmaals vragen naar de details van de tracering.”

  Handelsbedrijf in Roeselare

  De Belgische fytodienst maakte aanvankelijk alleen de provincie bekend van de besmetting, West-Vlaanderen. Vorige maand heeft de FAVV wel officieel de plaatsnaam naar buiten gebracht: Roeselare. „We communiceren nooit de naam van een bedrijf, behalve bij uitzondering”, aldus Van de Voorde.

  Foto’s: FAVV

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar