Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Ter Laak: ‘Data niet weggooien, maar analyseren’

  Ter Laak: ‘Data niet weggooien, maar analyseren’

  0

  Grote sierteeltbedrijven, vooral met potplanten, kunnen niet meer zonder verregaande digitalisering. Ter Laak Orchids in Wateringen heeft een data-analist aangenomen om informatie uit alle systemen aan elkaar te koppelen. Informatie die anders wordt weggegooid. „Als we de verbanden kennen, kunnen we stappen zetten”, zegt Ewald de Koning, manager operations.

  Als je door een moderne potplantenkas loopt, je tussen roltafels door wringt en onder transportbanen door kruipt, dan krijg je al snel het gevoel: deze ruimte is niet voor mensen bedoeld. Het is een plantenfabriek waar de mens nog alleen nodig is als er iets mis is. De rest wordt nagenoeg automatisch geregeld.

  Een voorbeeld daarvan is phalaenopsiskwekerij Ter Laak Orchids in Wateringen. Dit bedrijf heeft afgelopen jaar een nieuwe kas gebouwd met alles erop en eraan. Niet alleen qua techniek, maar ook qua digitalisering. „Alle apparaten in de kas genereren data”, zegt Ewald de Koning, manager operations bij Ter Laak Orchids. „Tot voor kort werd daar niets mee gedaan. De sorteercamera bijvoorbeeld is klaar als hij de plant naar de juiste baan heeft gestuurd. De data gooit hij daarna weg. Die informatie kan voor ons heel nuttig zijn.”

  Proceed to read this article?

  Your benefits

  • Access to premium articles
  • Our weekly newsletter
  • Six times a year a digital magazine on myfloribusiness.com
  • On all mobile devices and on the web.
  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar