’Tuinbouw wil grip houden op distributie van warmte’

    Donderdag presenteerde LTO Glaskracht Nederland een verkenning van het Warmtesysteem Westland aan de wethouders van Westland en Midden-Delfland. Dit moet een gebiedsdekkend netwerk worden, waarbij de afzonderlijke aardwarmteclusters aan elkaar worden gekoppeld. Ook havenwarmte kan hier worden ingevoed. „Het is belangrijk dat tuinders invloed houden op het transport en de distributie van de warmte”, zegt Jacco Vooijs, voorzitter van LTO Glaskracht Westland.

    Hoe worden de kosten verdeeld onder de tuinders?
    „We komen uit op een bedrag van circa 540 miljoen euro. De onrendabele top van de investering bedraagt ongeveer twintig procent, dus ruim 100 miljoen euro. Op dat punt zou de overheid moeten bijspringen. Verder wordt het grootste deel door de sector zelf opgebracht. Zij gaan immers voor de warmte en de leidingen betalen. Anderzijds kunnen glastuinbouwbedrijven ook geld verdienen aan hun eigen warmteproductie via het netwerk.”

    Waar hangt het van af of de plannen doorgaan?
    „Er moet de garantie zijn dat er voldoende CO2 beschikbaar is. Er moet ook een goede toegang zijn tot betaalbare elektriciteit, want de tuinbouw gaat meer stroom gebruiken. En verder is het nodig dat we de warmte optimaal kunnen inzetten. Als tuinbouw willen we zekerheid dat we warmte kunnen afnemen wanneer we die nodig hebben, en warmte kunnen leveren als we die over hebben. En dat voor zo laag mogelijke kosten. Daarvoor is het belangrijk dat de tuinbouw grip houdt op het netwerk.”

    Hoe gaat de tuinbouw grip houden op het warmtenetwerk?
    „Dit is een lastig punt, want er zijn nog juridisch geen vergelijkbare situaties. Maar hoe dan ook, we moeten in de lead blijven en niet achterover leunen.

    De situatie is helemaal nieuw; er is nog geen totaalplaatje. Dit gaan we stap voor stap invullen door verder ontwikkelen van lokale bronnen, invoeden van Rotterdamse havenwarmte en het overdimensioneren van nieuwe warmteclusters. Overdimensionering is nodig om de clusters te kunnen koppelen in een groot warmtenetwerk. Dat netwerk komt er pas over een paar jaar, maar het is nu al nodig om daar rekening mee te houden.”

    Hoe staat de overheid hierin?
    „Heel positief, merk ik. Dat laten ze zien met de warmtealliantie, die bestaat uit de landelijke overheid, provincie en gemeenten.”

    Lees meer over Warmtesysteem Westland in de Bloemisterij van 9 november.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties