Twee nieuwe investeerders voor PATS

    PATS, de Delftse hightech onderneming die motten met behulp van cameratechnieken en AI signaleert en vervolgens met kleine drones bestrijdt, heeft twee nieuwe financiers. Het geld wordt gebruikt om de eerste commerciële module van de technologie (PATS-C) op grote schaal in de markt te zetten.

    De nieuwe investeerders zijn Jaap Korteweg en Kees van Geest. Korteweg is de mede-oprichter van De Vegetarische Slager dat in 2018 door Unilever is overgenomen. Maaslander Kees van Geest raakte na zijn vertrek bij plantenkwekerij P. Van Geest als investeerder betrokken bij meerdere start- en scale-ups. PATS had reeds UNIIQ en Delft Enterprises als financiers. Dat zijn fondsen die betrokken zijn bij meerdere spin-offs van de Technische Universiteit Delft.

    Banklening is lastig voor start-ups

    Bram Tijmons, CEO en medeoprichter van PATS, wil niet bekendmaken hoeveel de nieuwe investering bedraagt. Via zijn netwerk kwam hij in gesprek met de twee nieuwe investeerders. Een lening aanvragen bij een bank is moeilijk voor een start-up zoals PATS, weet hij. „Daarom zijn we blij met de financiële ondersteuning die we bij de start in 2019 kregen van UNIIQ en Delft Enterprises. En blij met de innovatielening van €150.000 die we dit voorjaar van de Rabobank. De investeerder Jaap Korteweg en Kees van Geest kennen de agrarische sector goed, weten precies waar de kansen liggen, en hebben ervaring met het succesvol opschalen van eerdere ondernemingen. Ze durven naar de toekomst te kijken, en stappen in met dezelfde visie: een nieuwe en revolutionaire generatie van autonome en duurzame oplossingen voor het effectief beschermen van gewassen.”

    Positieve resultaten

    De positieve resultaten bij tientallen gebruikers met de plaaginsecten monitor, PATS-C, biedt volgens Tijmons voldoende perspectief voor een versnelde uitrol. Een recent gemelde samenwerking met Royal Brinkman hoort daar bij. De extra financiering zal naast de versnelling ook voor de verdere ontwikkeling van andere PATS modules worden aangewend. Een daarvan is de micro-drone die gedetecteerde motten met zijn propellers kan doden. De inzet van de drones is op enkele bedrijven succesvol getest en praktijkrijp gemaakt. Nog deze maand worden ze bij vier gerberatelers geïnstalleerd.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties