Vakbeurs Openbare Ruimte opent met grote klap

    Met een welluidende klap van de gong opende burgemeester Sharon Dijksma woensdag de Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht. Na een jaar afwezigheid vanwege corona was iedereen opgetogen om elkaar weer te treffen op de beursvloer.

    Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma opende de Vakbeurs Openbare Ruimte met een klap op de gong. Links beursorganisator Jean Paul Boon, rechts ceo Jaarbeurs Albert Arp. (Foto: Ralph Mens)

    De opzet van de beurs was iets anders dan andere jaren. De paden zijn breder gemaakt en er is op diverse plekken ruimte gecreëerd om wat te eten of drinken of gewoon even te zitten. Wat niet is veranderd, is het grote aanbod aan lezingen, presentaties en andere events. Bij veel lezingen waren alle stoelen bezet en stonden bezoekers rondom toe te kijken. Ook waren er opvallend veel studenten die zich geïnteresseerd toonden in de diverse kennismomenten.

    Wat ook opviel was dat diverse grote bouw- en ingenieursbedrijven aanwezig waren op de beurs. In hun verhaal legden ze allemaal de nadruk op de urgentie van klimaatadaptatie en biodiversiteitsherstel en de noodzaak om maatregelen te nemen.

    Verlies van biodiversiteit

    Zo legde Jan Willem Burgmans, programmamanager Ruimte bij Heijmans, in zijn verhaal sterk de nadruk op het verlies van biodiversiteit. „De biodiversiteit in Nederland is de afgelopen honderd jaar gehalveerd. Nog minder dan 20% van de oorspronkelijke biodiversiteit is aanwezig.” Volgens Burgmans is natuur een van de pijlers waarop een gezonde leefomgeving is gebaseerd. In al haar projecten houdt Heijmans daarom rekening met klimaatadaptatie.

    Jan Willem Burgmans, programmamanager Ruimte bij Heijmans. (Foto: Ralph Mens)

    Vergroenen bedrijventerreinen

    Rogér Derksen van Arcadis ging in zijn presentatie vooral in op de noodzaak van het vergroenen van bedrijventerreinen. „Veel bedrijventerreinen zijn grijze vlaktes van steen. Terwijl juist op de rand van de dorpskern en het buitengebied, waar de meeste bedrijventerreinen liggen, behoefte is aan groen. Veel soorten gebruiken dit gebied als verbinding. Daarnaast is groen belangrijk voor wateropvang en om hittestress tegen te gaan.”

    Energieneutraal

    Meest radicaal in zijn opvattingen over klimaat en biodiversiteit was Onno Dwars, ceo van Ballast Nedam. „Duurzaamheid is eigenlijk synoniem voor ‘minder slecht’. In principe is elk gebouw een milieudelict. Wij willen daarom niet op de overheid wachten en hebben zelf een nieuw bouwbesluit opgesteld om energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen.” Dwars pleit voor ‘keiharde wet- en regelgeving’. „Je moet je nu al houden aan de regels voor 2050. De overheid is te traag, wij houden ons daarom aan ons eigen bouwbesluit.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties