Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Vakgenoot in beeld: Lex van der Zwet

  Vakgenoot in beeld: Lex van der Zwet

  0

  Elke week stellen we een aantal vragen aan vakgenoten. Deze keer Lex van der Zwet, zomerbloementeler in Oude Wetering.

  Je teelt al veertig jaar op dezelfde hectare land?
  „Ik weet het, er zijn collega’s die een groter bedrijf hebben en een grotere auto rijden, maar ik zou niet met hen willen ruilen. Ik vind het leuk om zelf met de handen in het gewas te zitten, om dingen te ontwikkelen, om een beetje te veredelen. Van campanula en monarda teel ik enkele soorten uit eigen veredeling. Groter worden is nooit mijn ambitie geweest. Geld maakt niet gelukkig; het belangrijkste is dat je het naar de zin hebt. Aan de andere kant vind ik wel dat kwekers te hard werken voor te weinig geld.”

  Hoe bedoel je dat? Als je het werk zo leuk vindt…
  „Ik bedoel dat onze producten vaak te weinig opbrengen. Deels hebben we dat ook aan ons zelf te danken. Als ik inschat dat ik er te weinig voor krijg, dan breng ik de bloemen niet eens naar de veiling. Op voorhand verkopen onder de kostprijs, daar doe ik al helemaal niet aan. Dan maai ik de planten terug en dan hoop ik dat het volgend jaar beter wordt.”

  Lees het hele interview in Bloemisterij 45 of in het digitale magazine.

  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar