Vakgenoot in beeld: Robert de Groot

    Leeftijd: 48 jaar
    Teelt: alchemilla
    Plaats: Noordwijkerhout
    Oppervlakte: 3 ha, waarvan 5.000 m2 rolkas

    Iedere week stellen we vragen aan bijzondere vakgenoten. Deze week aan Robert de Groot, teler van alchemilla in Noordwijkerhout.

    Hoe lang is dit bedrijf al in de familie?
    “Mijn opa en mijn vader hebben allebei een bollenkwekerij gehad. Zelf ging ik buiten schooltijd altijd werken bij een vasteplantenkweker. Hij had vaak een paar kratjes planten over die ik mocht meenemen. Zodoende verscheen er op ons bedrijf een hoekje van dit en een hoekje van dat. De overstap van bollen naar vaste planten ging heel geleidelijk.”

    Hoe ben je bij alchemilla terecht gekomen?
    “Toen ik in 1990 van school af kwam heb ik bij mijn vader een stuk land gehuurd en ben ik begonnen met de teelt van verschillende soorten zomerbloemen, zoals astilbe en helenium. Alchemilla heeft er vanaf het begin al bij gezeten. Dit was de teelt die me het best beviel. Ik oogst nu alchemilla van half maart tot kerst.”

    Een jaarronde zomerbloem?
    “Het is inderdaad een lang seizoen. Veel collega’s hebben meerdere producten die allemaal een bepaalde periode in het jaar verkrijgbaar zijn. Dat geeft de bloemen een seizoenskarakter: je moet ze nu kopen, anders zijn ze weg. Met mijn eigen alchemilla ben ik bijna jaarrond op de markt. Dat is goed, want dan weet de handel dat ze altijd bij mij terecht kan. Maar een echt seizoenskarakter heb je niet.”

    Hoe lukt het om alchemilla jaarrond te telen?
    “De planten beginnen buiten, dan wordt het een hard gewas. De laatste weken gaat de rolkas er overheen. Daar komt het zuivere bloemetje vandaan. Ook als het te koud wordt, gaat de kas er over. Dan kunnen we wat bijstoken, en de dag verlengen met spaarlampen. De helft van de productie teel ik op water, zodat ik ook in de moeilijkere periode een goede kwaliteit kan leveren. Ik heb mijn teeltschema steeds verder geperfectioneerd. Een collega noemde het laatst de rolkas 2.0.”

    Vind je het belangrijk dat het bedrijf wordt voortgezet?
    “Ik heb vier jongens, van wie de oudste van 16 erg enthousiast is over de kwekerij. Hij zit nu op de tuinbouwschool en wil het bedrijf misschien overnemen. Maar je kunt niet tien jaar vooruitkijken. Ik reken er niet al te veel op. Tuinder is niet het makkelijkste beroep, je bent zestig uur per week aan het knokken. Als je dat niet wil of niet kan, dan moet je het niet doen.”

    Waarvoor of waartegen ben jij aan het knokken?
    “Bijvoorbeeld om een goed product te maken. Ik heb een goed product, maar het kan altijd beter. Of vechten tegen de bureaucratie. Voor mezelf vind ik knokken niet erg. Als alles vanzelf gaat is het ook niet leuk. Nu kan ik het meer waarderen als ik iets heb bereikt.”

    Vakgenoten is onze vaste rubriek in Vakblad voor de Bloemisterij over mensen in de sierteeltsector. Wil je ook een keer in beeld? Neem dan contact op met de redactie.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties