’Vanaf begin tuincultuur aanwakkeren’

    Hoe zorg je ervoor dat een collectief ontwerp voor een reeks voortuinen een succes wordt? ’Door bij de bewoners een tuincultuur aan te wakkeren’, is de overtuiging van tuin- en landschapsarchitect Marnix Tavenier.

    Ruim acht jaar geleden maakte hij voor de Eridanusstraat in Groningen een collectief tuinplan. Alle zesentwintig voortuinen zijn opgebouwd volgens dezelfde principes; bomen, heesters en hagen vormen daarin het solide geraamte. „De straat oogt nu als een openbare ruimte.’’

    Eridanusstraat Groningen Emiel van den Berg
    De bewoners parkeren hun auto in de voortuin, de hagen onttrekken ze aan het zicht. De straat is slechts 5m breed, maar door de overhangende beplanting oogt hij nog smaller, waardoor iedereen extra langzaam rijdt.

    Privacy met groen
    Tavenier vond het belangrijk om bij de toekomstige bewoners van de nieuw te bouwen huizen vanaf het begin een tuincultuur aan te wakkeren. Bij een eerste presentatie liet hij foto’s zien van straten waar cohesie in de voortuinen ontbrak. Daarnaast liet hij voorbeelden zien van hoe het wel kan, van collectief bepaalde erfgrenzen waar werd afgesproken om geen schuttingen of hekken te gebruiken. Hij liet zien wat de impact van bomen is, hoe je privacy met groen kunt creëren.

    Bewoners onderhouden alles zelf
    Zijn presentatie overtuigde de groep om alle tuinen tot één geheel te maken, waarbij iedere bewoner wel baas blijft in eigen tuin. De bewoners zijn zo enthousiast geraakt, dat ze het onderhoud van de 26 tuinen al acht jaar lang zelf doen, er wordt niets uitbesteed. Zo snoeien ze de hagen nog altijd volgens de hoogtes zoals die zijn aangegeven in het oorspronkelijke plan van Tavenier.

    De Gleditsia triacanthos ’Imperial’ aan de kant van de woningen met de kleinste voortuinen hebben inmiddels een aardige hoogte bereikt en zorgen behalve voor de gewenste lichte schaduw ook voor diepte. (Foto’s: Emiel van den Berg)

    Voor Tuin en Landschap 7 schreef Emiel van den Berg een reportage over het collectieve tuinplan van de Groningse Eridanusstraat. U kunt dit artikel ook digitaal lezen (met inlog).

     

    guest
    4 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Ron Reijnders
    Ron Reijnders
    4 jaren geleden

    Het is zonder meer mooi. Maar sorry, het 1e plaatje zou mij niet aantrekken. Veel te onveilig. Ondanks dat er mogelijk (door de meesten bewoners) langzaam wordt gereden, maakt iedereen wel eens een foutje en zijn er ook bezoekers die zich er niet van bewust zijn dat je veel langzamer moet rijden.
    De kans is erg groot dat een kind toch onder een auto komt. Neemt de ontwerper daar zijn verantwoordelijkheid of schuift hij deze af? Van een ontwerper mag worden verwacht dat hij integraal kijkt.

    Bas
    Bas
    4 jaren geleden

    Ziet er zeker mooi uit, maar ben erg benieuwd hoeveel bomen er over 8 jaar nog staan. Een boom van dat formaat op maar 2 meter(?) van de gevel zoals bij foto 2 is vragen om problemen.