Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Variatie in vatbaarheid snijroos voor ralstonia

Variatie in vatbaarheid snijroos voor ralstonia

0
Variatie in vatbaarheid snijroos voor ralstonia

Alle in de sierteelt bekende stammen van de bacterie Ralstonia pseudosolanacearum kunnen zich bij snijroos verspreiden in de plant. Dit blijkt uit recent onderzoek. Ziekteontwikkeling is sterk afhankelijk van de temperatuur, de bacteriestam en de cultivar van de roos. Net als in eerder onderzoek zijn infecties aangetoond in symptoomvrije planten.

De risico’s op infectie en ziekteontwikkeling van de ziekteverwekker Ralstonia pseudosolanacearum (Rps.) zijn door Wageningen University & Research (Wageningen UR) onderzocht bij drie cultivars van snijroos na stengel- en wortelinoculatie met verschillende stammen van de bacterie. Sinds enkele jaren is bekend dat Ralstonia solanacearum, een bekende veroorzaker van verwelkingsziekte in een groot aantal planten, ook in roos grote economische schade kan veroorzaken.

In het PPS project ’Preventie van Ralstonia solanacearum uitbraken in de Nederlandse land- en tuinbouw’ wordt ondermeer gezocht naar infectieroutes en epidemiologie. In februari 2018 publiceerde Wageningen UR in het Vakblad voor de Bloemisterij de eerste bevindingen van hun onderzoek. Hoge luchttemperaturen (28°C) en mechanische infectie blijken het meest schadelijk, maar niet iedere cultivar is even gevoelig voor de bacterie. En de ziekteverwekker kan symptoomloos aanwezig zijn in de plant.

Vorig artikel Africa: Certification labels don’t say everything
Volgend artikel ’Open systeem is toekomst voor transportsector’
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties