’Veel verkocht, maar ook veel verdiend?’

  Er is dit seizoen veel verkocht, maar volgens Jan Van Herreweghe van de Vlaamse boomkwekerscoöperatie Boweco is het de vraag of er ook veel is verdiend.

  „Drukte in de handel? Dat valt nu wel mee. Er wordt niet meer zoveel wortelgoed uitgeleverd, en de meeste kluiten zijn in maart uitgeleverd. Er wordt nog wel handel gedreven, maar het is niet zo overstelpend als veertien dagen geleden. Toen was het abnormaal druk. Door de vraag, maar ook door de natuur die wat eerder is. En voor de verkoop is een late Pasen altijd goed, want daarna valt de handel toch wat stil.

  De handel is vanaf november goed geweest, we hebben hier in onze streek Wetteren maar een weekje vorst gehad. Groenblijvende heesters zijn allemaal weg, en dit jaar zijn ook de bladverliezende heesters goed verkocht. Er blijven natuurlijk altijd wel producten hangen; dit seizoen zie ik bijvoorbeeld nog veel seringen ingekuild terwijl die juist prachtig zijn. Maar het grote voordeel van dit seizoen is dat er weinig valt weg te gooien.

  Aan het eind van de rit weten we of er ook veel is verdiend. U moet namelijk goed de balans tussen ’verkoopbaar’ en ’verkocht’ goed in de gaten houden. De droogte van vorig jaar bleef nog in de handel hangen. In onze streek maken kwekers bijvoorbeeld kopveredelingen; die bomen zouden 10-12 cm dik moeten zijn, maar door de droogte is het 8-10 of 6-8. Dan kunt u er minder aan verdienen.

  Kleine partijen kosten meer dan grote partijen, dus dan kan er ook minder verdiend zijn. Vanuit Boweco verkopen we goed in ons binnenland en daarnaast in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Vanwege de Brexit is in Engeland wel op stock gekocht, maar in andere landen niet. Er was bijvoorbeeld een klant die bestelde 10 weken op rij, 50 planten per week. Dat kost ons meer. Waarom niet ineens 500 planten op stock kopen? De handel was er wel goed voor dit seizoen.”

  Proceed to read this article?

  Your benefits

  • Access to premium articles
  • Our weekly newsletter
  • Six times a year a digital magazine on myfloribusiness.com
  • On all mobile devices and on the web.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties