Voedselbosopbrengsten meetbaar via nieuwe website

    Vanaf volgend jaar kunnen voedselboseigenaren zelf oogstcijfers uit hun voedselbossen invoeren via een nieuwe website voedseluithetbos.nl/opbrengsten. Via deze data kan worden gekeken of voedselbossen inderdaad zo’n goede oogst geven als enkele pioniers ervaren.

    Het gaat hierbij niet alleen om de opbrengst van bijzondere gewassen uit het bos, maar ook om biodiversiteit, bodemkwaliteit en CO2-opslag in de bodem. Het project ‘Voedselbos opbrengsten gemeten’ is een initiatief van Communicatiebureau De Lynx samen met Wageningen Environmental Research.

    Harde bewijslast

    Het idee kwam van Marieke Karssen van The Plant, die eerder al het project voedseluithetbos.nl heeft gerealiseerd. Hier werden vier thema’s voor voedselbossen in bosbouwgebieden uitgewerkt. Zowel ecologisch als economisch. Karssen: „Daar is veel vraag naar, maar echt harde bewijslast ontbreekt nog. Die kunnen we nu op een hele laagdrempelige manier gaan verzamelen.” Het project wordt gefinancierd met een POP3 subsidie.

    Eetbare sierappeltjes uit voedselbos Haarzuilens.

    Karssen: „Al jaren zoemt het rond: met voedselbossen kunnen, na een flinke wachttijd van minimaal vijf jaar, enorme oogsten worden behaald. Veel mensen kunnen dit niet geloven. Resultaten van €10.000 per hectare of meer zijn te mooi om waar te zijn. Maar, de voedselbossen die al een tijdje onderweg zijn laten bijzondere dingen zien: onverwacht hoge biodiversiteit, vrij snel al na de start, een enorme stijging van de bodemkwaliteit en, als gevolg daarvan, goede oogsten en lage ziektegevoeligheid. Met dit project hopen we de beweringen te kunnen staven met harde data, zodat financiering makkelijker wordt.”

    Mobiele applicatie

    De data worden verzameld door voedselboseigenaren zelf. Er wordt een simpele mobiele applicatie ontwikkeld, waarin meetdata kunnen worden geregistreerd. Deze data worden volgens vaststaande en door Wageningen Environmental Research goedgekeurde methoden verzameld.

    Karssen: „Hoe meer voedselboseigenaren meedoen, hoe interessanter de resultaten worden. De beloning is tweeledig: iedere eigenaar kan nu ontwikkeldata over het eigen bos overzichtelijk bijhouden en kan bovendien de ontwikkeling vergelijken met andere voedselbossen.”

    Open databron

    De beloning voor publiek beleid en onderzoek is er ook: iedereen die meedoet verplicht zich aan de Open data gedachte: als je meedoet, deel je je geanonimiseerde metadata met het onderzoek en – na afloop van het project – met een open databron. Het is uiteindelijk namelijk in ieders belang dat de bewijslast over voedselbossen zo snel als mogelijk wordt opgebouwd. Het project zoekt afstemming met andere initiatieven op het gebied van monitoring voor een zo goed mogelijk resultaat.

    Het project gaat een jaar duren. In het eerste kwartaal van 2020 worden de tests en de software ontwikkeld. In het tweede kwartaal wordt dit uitvoerig getest met een kleine groep voedselboseigenaren en vanaf het derde kwartaal wordt deze groep vergroot. In het vierde kwartaal wordt het project afgesloten met een symposium waarin het startsein wordt gegeven voor alle voedselboseigenaren om voedselbossen te gaan meten.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties