Hortipoint Advies Vogelbescherming tegen buxusrups: Buxus eruit, bessenstruik erin

  Advies Vogelbescherming tegen buxusrups: Buxus eruit, bessenstruik erin

  6

  Vogelbescherming Nederland ziet als beste oplossing tegen buxusrups het verwijderen van Buxus en deze te vervangen door iets anders. Consumenten die toch hun Buxus in de benen willen houden adviseert zij hun tuin vriendelijk te maken voor natuurlijke vijanden zoals mussen, mezen en kauwen.

  Op site van Vogelbescherming Nederland werpt de organisatie een aantal vragen op. Zo vraagt zij zich af of Buxus verloren is. En of de middelen die gebruikt worden tegen buxusrups gevaarlijk zijn voor vogels en of Buxus nog zonder hulp van insecticiden te redden is.

  Pyrethrine niet inzetten

  Middelen op basis van Pyrethrine worden tegen buxusmot veel ingezet. Over het mogelijke gevaar voor vogels van dit middel zegt Margriet Montizaan van het Dutch Wildlife Health Center: „Niemand die het weet en de kans dat we erachter komen is klein. Het middel wordt zeer snel afgebroken. Maar tot we meer weten, is het beter het zekere voor het onzekere te nemen en het middel niet te gebruiken.”

  Over het mogelijke gevaar van Pyrethrine voor insecten is Vogelbescherming Nederland duidelijk: dit middel werkt op het zenuwstelstel van alle insecten. Het doodt dus ook lieveheersbeestjes, vlinders en andere insecten. Gebruik dit insecticide dus niet, luidt het advies.

  Buxus eruit

  Als beste oplossing tegen buxusrups ziet Vogelbescherming Nederland: Buxus eruit, bessenstruik erin. Of vervangen voor een andere plant van de lijst van insect- en vogelvriendelijke struiken die zij op haar site laat zien.

  Consumenten die koste wat het kost hun Buxus willen redden adviseert zij hun tuin vriendelijk te maken voor natuurlijke vijanden zoals mussen, mezen en kauwen. Van deze natuurlijke vijanden is het volgens Vogelbescherming Nederland bekend dat zij rupsen eten.

   

  6
  Reageer op dit artikel

  avatar
  5 Comment threads
  1 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  6 Comment authors
  Hanneke OsterleeQuirijnenM. JansenJohn mulderBuxuxvriend Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  BuxusjoostTD
  Gast
  BuxusjoostTD

  Heb een tuin vol buxus. Kan ik de rekening sturen naar de Vogelbescherming?

  M. Jansen
  Gast
  M. Jansen

  Zeur niet zo. De vogelbescherming kan er niets aan doen dat de buxusplanten ziek worde.

  Buxuxvriend
  Gast
  Buxuxvriend

  Ja, precies. Kan ik de rekening voor deze vervanging aan de vogelbescherming geven ?

  John mulder
  Gast
  John mulder

  Buxus is giftig, de rupsen dus ook.
  Vogels gaan er dus gewoon aan dood.
  Goede tip van de vogelbescherming, wauw.

  Quirijnen
  Gast
  Quirijnen

  Er zijn genoeg goedwerkende middelen op natuurlijke basis beschikbaar om buxus gezond te houden zonder het milieu te belasten.

  Hanneke Osterlee
  Gast
  Hanneke Osterlee

  De Ilex crenata wordt ook als vervanger voor de buxus aangeraden. De eerste vlinder die eitjes legt op de ilex crenata is gesignaleerd in nederland. Het is de Plesiomorpha flaviceps. Ook een exoot uit china/japan. Wordt deze ook invasief?