Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Waarde Dümmen Orange is gestegen

  Waarde Dümmen Orange is gestegen

  0

  Aan de lopende band krijgt Dümmen Orange de vraag wanneer grootinvesteerder BC Partners uit het bedrijf stapt. Een concreet antwoord daarop moet Johan Trouw, Managing Director Supply Chain schuldig blijven: „Meestal als de waardestijging van de investering van zo’n zogenoemde private equity fonds voldoende is gestegen, vaak 5 tot 7 jaar. En die waardestijging maken we nu al waar.”

  De waarde van Dümmen Orange is volgens Trouw gestegen met het binnen halen van jong talent, een goed fytosanitair systeem, waaronder het maken van Elite-uitgangsmateriaal in een nieuwe moderne faciliteit in Duitsland, en grote investeringen in R&D, mensen, technieken en faciliteiten. „Dit gaat z’n vruchten afwerpen. Dus als BC Partners eruit stapt, staat er een nog gezonder en sterker bedrijf dan toen ze er in stapte.” Dat was in voorjaar 2015.

  Mondiale top 3

  Dümmen Orange is geregeld in het nieuws door weer een nieuwe overname van of partnerschap met sierteeltveredelings- vermeerderingsbedrijven. In een enkel geval wordt ook samengewerkt met sierteeltproductiebedrijven. Het past in de ambitie van het concern om in 2020 20 tot 25% marktaandeel te hebben in de belangrijkste gewasgroepen resulterend in een mondiale top-3 positie in deze gewassen. „Let wel dit is ons streven en niet een doel dat koste wat kost moet worden bereikt”, licht Trouw toe.

  Komt er ooit een eind aan de groei van Dümmen Orange? „In sommige gewasgroepen hebben we het gewenste marktaandeel al bereikt, maar verscheidene gewasgroepen niet. Groei is bijvoorbeeld gewenst bij bloemen uit zaad en tropische planten. Wat betreft die laatste gewasgroep zijn we blij met toevoeging van phalaenopsis dit jaar. Als we groeien, zetten we graag flinke stappen; overname van grote en middelgrote bedrijven liggen dan meer voor de hand dan kleine bedrijven. Echter, groei is geen doel op zich. In alles blijft plant en klant centraal staan. Over te nemen bedrijven moeten naast iets toevoegen aan onze portfolio, financieel gezond zijn en passen binnen onze cultuur. Mooi is wel dat door onze schaalgrootte bedrijven inmiddels naar ons toe komen in plaats van dat wij interesse in deze bedrijven tonen.”

  Lees het hele interview met Johan Trouw aanstaande vrijdag, 15 december, in de Bloemisterij.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar