Warmte uit sloot ligt voor het oprapen

    Warmte uit oppervlaktewater kan voor tientallen procenten in de Nederlandse warmtebehoefte voorzien. Ook aan de fossielvrije glastuinbouw kan het een grote bijdrage leveren. Behalve kwekerij Koppert Cress in Monster zijn er weinig of geen tuinbouwbedrijven die er gebruik van maken. Tijd voor een kennismaking met deze onderschatte warmtebron.

    Aan De Poel in Monster is vrijwel niets te zien. Het is een ondiep gegraven meertje van ongeveer 2.500 m2, met wat riet aan de kant. Alleen een buis met een doorsnede van 20 cm verraadt dat hier warmte wordt afgetapt voor Koppert Cress. Deze kwekerij is de enige die warmte uit oppervlaktewater haalt. Volgens sommige deskundigen is dit dé energiebron van de toekomst. Vrijwel gratis – en zwaar onderschat.

    Helft van warmtevraag

    Aquathermie is al dertig jaar geleden ontwikkeld om koude in te vangen voor utiliteit en industrie. Sinds een jaar of vijftien wordt het ook toegepast voor de warmtevoorziening in woningbouwprojecten. „Het is op alle onderdelen een beproefde technologie”, zegt Barry Scholten, business developer bij IF Technology.

    Proceed to read this article?

    Your benefits

    • Access to premium articles
    • Our weekly newsletter
    • Six times a year a digital magazine on myfloribusiness.com
    • On all mobile devices and on the web.
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties