Vakblad voor de Bloemisterij Energie Wiebes laat gevolgen hogere energiebelasting doorrekenen

  Wiebes laat gevolgen hogere energiebelasting doorrekenen

  0

  Minister Erik Wiebes (Economische Zaken) vraagt het Centraal Planbureau (CPB) en Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) door te rekenen welke gevolgen een verhoging van de energiebelasting heeft voor de glastuinbouw. In het ontwerp-klimaatakkoord van 21 december zijn twee varianten van energiebelasting uitgewerkt, waarbij de gasprijs wordt verhoogd en compensatie wordt gegeven in de vorm van belastingvermindering of een lagere electriciteitsprijs. Het zou gaan om een jaarlijke verhoging van het verlaagde tuinderstarief met 0,2 of 0,6 cent, afhankelijk van het scenario.

  De vraag van Wiebes is onderdeel van een brede opdracht aan beide bureaus om het ontwerp-klimaatakkoord door te rekenen. Dan wordt duidelijk wat het totaal aan voorstellen voor gevolgen heeft voor werkgelegenheid, lasten- en inkomsteneffecten en ruimtelijke effecten. Voor glastuinbouw is nu niet helder wat de gevolgen zijn van de energiebelastingsvoorstellen.

  Het kabinet heeft de extra informatie nodig om besluiten te nemen over de maatregelen die nodig zijn om de 49% doelstelling te halen voor CO2-reductie. Dat zal terugkomen in verdere onderhandelingen aan de klimaattafels met andere partijen.

  Foto: Shutterstock

  Reageer op dit artikel

  avatar