Boskoopse voorman: ’Zuiveringsplicht is complex, dus veel vragen’

    De Boskoopse voorman Michiel Gerritsen vindt het niet gek dat kwekers in zijn regio nog veel vragen hebben over de naderende zuiveringsplicht.

    In het Kwekerscafé werden dinsdag veel vragen gesteld over de zuiveringsplicht, die al over ruim een maand ingaat. De regels hingen al een paar jaar in de lucht en zijn in juli officieel bekendgemaakt.

    Eerder dit jaar, toen Xylella centraal stond in het Kwekerscafé, kwamen ook veel vragen naar voren. Of bijvoorbeeld al bekend was hoe de bacterie zich verspreidt, wat feitelijk al lang bekend is.

    Elders ook onwetendheid

    Onwetendheid over zulke onderwerpen is niet uniek voor Boskoop, denkt de voorzitter van stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. „En ook niet voor andere regio’s en sectoren. Op bijeenkomsten in de bollen en het kleinfruit kwamen ook veel vragen over de zuiveringsplicht.”

    In de glastuinbouw is al langer en eerder discussie gevoerd over regels uit de zuiveringsplicht. In die sector is volgens Gerritsen ook een druk geweest vanuit toelating van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.

    Gerritsen noemt zuiveringsplicht in de boomkwekerij „complex”. Dat komt door de veelzijdigheid aan bedrijven, de vele combinaties van teelten onder glas, buiten op containervelden of in de vollegrond. Dan kan er bij de handhaver, in dit geval Rijnland, ook een interpretatieverschil over regels zijn.

    Belangrijkste boodschap voor kwekers

    „Het verschil tussen een rolkas en een Roll-Air-kas: dat is een subtiel verschil, maar wel relevant voor de werkingssfeer van de zuiveringsplicht”, aldus de Boskoopse voorman. Zijn belangrijkste boodschap nu aan kwekers is: „Denk na over je eigen situatie, weet hoe je watersysteem in elkaar steekt. Overleg met het waterschap en beslis zoveel mogelijk in overleg welke maatregel je neemt.”

    Gerritsen verwacht niet dat kwekers in een zuiveringsinstallatie hoeven te investeren. „De schaal van een boomkwekerij met een kas is gemiddeld beduidend kleiner dan van een glastuinbouwbedrijf. Misschien hebben sommigen een mobiele zuivering nodig.”

    Onzeker door Xylella

    De Boskoopse voorman begrijpt het als kwekers nog steeds vragen hebben over Xylella, ondanks dat er in de sector al veel informatie over is verspreid. „Als je niet importeert, en geen waardplanten teelt kan Xylella je niet direct raken. Maar indirect wel, via een ander kunnen de regels rond een uitbraak jou overkomen. Dat maakt kwekers onzeker. Lastig als je daar geen grip op hebt.”

    Foto’s: Arno Engels

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties