Home Geen categorie 40% meer groei in Amerikaanse tabaksplant: so what?

40% meer groei in Amerikaanse tabaksplant: so what?

0
40% meer groei in Amerikaanse tabaksplant: so what?

Onderzoekers in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd om tabaksplanten zo te veranderen dat de groei met 40% toeneemt. Wat kan dit betekenen voor de Nederlandse sierteelt? „Voor gewassen onder glas zal het niet zo veel effect hebben”, verwacht Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie. „Door de dosering van CO2 wordt een vergelijkbaar effect bereikt. Anderzijds is er in de toekomst wellicht geen CO2-dosering meer nodig.”

Waar gaat het precies om in het Amerikaanse onderzoek?
„Tijdens de fotosynthese legt de plant CO2 vast voor de productie van suikers. Dat doet hij met behulp van het eiwit rubisco. Nu pakt rubisco in 20% van de gevallen geen CO2, maar O2 uit de lucht. Dit proces wordt fotorespiratie genoemd. Het levert niets op, het kost de plant alleen maar energie. Onderzoekers in de VS hebben nu andere genen ingebracht in een tabaksplant waardoor de fotorespiratie vrijwel geen energie meer kost en de plant veel efficiënter omgaat met CO2. Dat heeft geresulteerd in 40% extra groei. Dit moet je zien als fundamenteel onderzoek: het is aangetoond dat zoiets in principe mogelijk is.”

Vorig artikel Americans launch ’new generation’ buxus
Volgend artikel Nieuw boek over Voedselbossen
Joef Sleegers
Joef Sleegers is in 2006 in dienst gekomen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Affiniteit met de tuinbouw kreeg hij door vakantiewerk in de glastuinbouw in de omgeving van Venlo. Met gymnasium B en een studie biologie op zak is hij een echte beta. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Oogst, waar hij het vak van journalist in de praktijk leerde. Zijn hobby fotografie kan hij prima combineren met het schrijfwerk. Joef hecht veel waarde aan natuur en milieu. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties