Actieagenda Wonen wil miljoen woningen bouwen

  Een collectief van 34 organisaties presenteerde woensdag de Actieagenda Wonen. Daarin stellen zij doelen op waarmee het volgende kabinet kan beginnen om de woningnood op te lossen. In 2019 en 2020 zijn 70.000 woningen per jaar gebouwd. De Actieagenda stelt zich als doel om de komende tien jaar 100.000 woningen per jaar te bouwen. Onder meer Bouwend Nederland heeft aan de plannen meegewerkt.

  Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen zei op Radio1 dat er plannen moeten worden gemaakt voor 130% van de beoogde nieuwbouw. Dit, omdat plannen niet altijd worden gerealiseerd, en er zo ruimte is voor uitval van geplande bouwprojecten. Verder pleiten de organisaties voor het aanstellen van een minister van Wonen en Ruimtelijke Ordening. Deze bewindspersoon moet de woningbouw gaan coördineren. In het geval dat er te weinig wordt gebouwd, moet de minister locaties aanwijzen om daar woningbouw af te dwingen.

  Minister moet bouw afdwingen

  Door te veel decentralisatie ziet Verhagen dat verschillende overheden elkaars bouwplannen afkeuren. In Zuid-Holland wordt zo woningbouw op landbouwgrond tegengehouden, liet Nieuwsuur vorig jaar zien. De provincie bestempelt deze grond namelijk als natuur, tot ergernis van de betrokken wethouders. In zulke gevallen moet de minister woningbouw kunnen afdwingen volgens Verhagen. „Kunnen er dit jaar 100.000 vergunningen worden afgegeven? Zo nee, dan grijp ik in,” beschrijft Verhagen het denken van de beoogde woonminister.

  Breed woningaanbod

  Vorig jaar investeerde het kabinet al in 51.000 extra woningen. De Actieagenda is dus nog ambitieuzer. Bovendien willen de organisaties hierachter dat er een breed aanbod aan verschillende woningen komt. Verhagen benadrukt dat huizen betaalbaar moeten zijn. De voormalig vice-premier pleit voor 25.000 sociale huurwoningen per jaar. Verder moeten er in die tijd 10.000 middenhuurwoningen, 30.000 koophuizen met Nationale Hypotheekgarantie en 35.000 koopwoningen in de vrije sector worden gebouwd.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Wilma Fokker
  Wilma Fokker
  2 jaren geleden

  Eerst zien – dan geloven. Plannen zijn mooi – uitvoeren is beter.

  Lieke Vullings
  Lieke Vullings
  2 jaren geleden

  Wat zou het fijn zijn als de Actie-agenda Wonen contact zoekt met de Bossenstrategie en aanplant van bomen in stedelijk gebied.
  Dan is er pas echt win-win-win voor iedereen.